Aft ya da halk arasındaki ifadesiyle ağız yaraları; genellikle ağızın iç kısmında, iç yanakta, diş etlerinde, dil üzerinde veya damakta görülür. Ağrılı olması nedeniyle, yaşam kalitesini düşüren bir etki yaratır. Toplumun %20’sinde aft görülmektedir. Sık karşılaşılan bir sorundur ancak, bulaşıcı değildir. Aftlar oval veya yuvarlaktır. Ortası gri, sarı veya beyaz, kenarları ise kırmızıdır. Boyutları 1cm’den küçükse minör aft, 1 cm’den büyükse majör aft olarak nitelendirilir. Ağız içerisinde oluşan aftlar, 1 hafta içerisinde iyileşme eğilimindedir. Bazen aftların büyüklüğüne ve ağrının şiddetine göre iyileşme süresi 6 haftayı bulabilmektedir. Aft iyileştikten sonra tekrarlayabilir. Ağzınızda bir yıl içerisinde 3 ve daha fazla aft oluşumu gözlemlediyseniz oluşum sebepleri hakkında doktorunuzla irtibata geçmelisiniz.
Aft Oluşumu Sebepleri Nelerdir?
Aft oluşumuna sebep olan birçok faktör bulunmaktadır:
- Ağız içi temizliğinin düzenli şekilde yapılmaması
- Diş fırçalamaya gereken özenin gösterilmemesi
- Yanak ve dil ısırmaları
- Turunçgiller gibi asitli yiyeceklere karşı vücutta oluşan hassasiyet
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması
- Alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklar
- Çikolata ve kahve tüketimine karşı hassasiyet
- Demir, Kalsiyum ve Çinko gibi minerallerin eksikliği
- B3, B9, B12 ve Folik Asit gibi vitaminlerin eksikliği
- Protez, diş teli, ağıza tam oturmayan implant gibi diş sorunları
- Behçet hastalığı
- Çölyak hastalığı
- Mide ülseri
- AIDS hastalığı
- Diyabet
- Gıda alerjileri
- Diş macunu içeriğinde yer alan Sodyum Lauryl Sülfat (SLS) adlı köpük arttırıcı madde
- Tuzlu ve baharatlı yiyecekler
- Adet dönemindeki hormonal değişiklikler
- Stres, travma ve uykusuzluk
- Viral enfeksiyonlar
Aft oluşumuna sebep olan faktörler çok çeşitli ve birbirinden bağımsız olabilmektedir. İyileşme süresi 1 haftayı geçen veya çok şiddetli ağrılar nedeniyle size acı veren durumlarla karşılaştığınızda, geciktirmeden doktorunuza başvurmanızda fayda var. Konuşurken ağzınızda ağrı hissediyorsanız, gözle görülür açık yaralarınız varsa, damakta ve dil arkasında ağrıyla karışık acı hissediyorsanız ağzınızda aft oluşmuş olabilir.
Aft tedavisinde öncelikle altta yatan sebebin tespit edilmesi gerekir. Bu nedenle6 hekiminiz bir dizi tetkik yapmak isteyebilir. Vitamin ve mineral değerleriniz, tükettiğiniz besinler, hormonal dengesizlikler, stres ve kaygı durumunuz göz önünde bulundurularak bir tedavi uygulanır. Eksikliği tespit edilmişse mineral ve vitamin takviyeleri, ağız içi temizliği için gargara gibi yöntemler uygulanabilmektedir. Diğer yandan, iyileşme sürecini hızlandıran, doğal içerikli ve bu sürecin acısız bir şekilde atlatılmasını sağlayan ürünler de kullanılmaktadır. Tüketilen besinler gözden geçirildikten sonra asitli gıdalar, alkol ve sigara gibi aft oluşumuna neden olabilecek unsurlar dikkate alınarak hasta için diyet listesi hazırlanması gerekebilir. Aft tedavisi ertelendiğinde vücutta başka rahatsızlıkların tetiklenmesine neden olabilir. Geciktirmeden doktorunuza başvurmalısınız.
Aktident Ağız Bakımı ürünlerini, hemen sipariş verip, güvenle kullanabilirsiniz.
Comments are closed.