facebook twitter

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Diş çıkarma dönemi her bebek için farklıdır. Bebeğin diş çıkaracağı yaş, şayet sağlık problemleri mevcut değilse genellikle genetik olarak belirlenir. Şayet bebeğin anne ve babası erken dönemde diş çıkarmış ise, bebek de genel olarak erken yaşta diş çıkartacaktır. Ancak genellikle bebekler 6.-7. Ayından itibaren ilk süt dişlerini çıkarmaya başlamaktadır. Bu süreç bebek ve anne-babalar için yorucu olabilir.

Dişler ne zaman ve hangi sırayla çıkar?

Genel olarak sağlıklı bebeklerde dişler 6. Aya ulaştıklarından itibaren çıkar. Ancak çeşitli durumlarda ilk diş 3 ayda ya da 12. Ayda da çıkabilmektedir. İlk olarak santral kesici dişler çıkar. Ardından lateral kesici, kanin ve azı dişleri çıkmaya başlar.

Dişin tipine göre çıkış süresi ve sorunları değişir mi?

Diş tipine göre dişlerin sürme dönemleri farklıdır:

  • Ön santral dişler: 6–10. ay
  • Lateral (yan diş):9–12. ay
  • Kanin (köpek dişi):15–21. ay
  • Birinci azılar:13–18. ay
  • İkinci azılar: 24–33. ay

Diş çıkarma aşamasında meydana gelen problemler genellikle dişe göre değişmemektedir.

Diş çıkarırken hangi sorunlar yaşanır?

Bebekler diş çıkarma sürecinde karşılaştıkları belirtiler dolayısıyla huysuzluk yaşayabilmektedir. Diğer diş çıkarma belirtileri ise:

Salya akıtmak:
Diş çıkarma döneminde daha yoğun bir salya akışı yaşanır. Bu sebeple de diş çıkarma döneminde salya akıtma gözlemlenebilir. Bununla beraber genellikle bebekler 3 aylıktan itibaren salya akıtabilir. Ancak diş çıkarma döneminde daha yoğun bir salya akımı gözlemlenecektir.

Ağrı:
Bebeklerde çıkan dişler, diş etine baskı uyguladığı için iltihap söz konusu olabilir. İltihap sonucu bebekler ağrı yaşayabilir. Ağrının en çok yaşandığı diş genel olarak azı dişlerdir.

Huysuzluk:
Bebeğin ağrılarının artması ve dişlerin yüzeye daha çok yaklaşması sebebiyle huysuzluk meydana gelebilir. Diş tam olarak çıkana dek bu ağrı ve rahatsızlık devam edecektir. Bu sebeple de bebekler zorlu ve sancılı dönem geçirdikleri için huysuzluk meydana gelebilir.

Yanak ve çene bölgesinde kızarıklık:
Bebekler, diş çıkarma döneminde daha fazla salya akıttıkları için yanak ve çene bölgesinde kızarıklıklar ya da çatlaklar meydana gelebilir.

Öksürük:
Diş çıkarma döneminde salya üretimi daha fazladır. Bu sebeple de bebeklerin boğazında salya birikebilir. Bu durumda da biriken salya öksürüğe yol açabilir.

Ateş:
Ateş yükselmesi her zaman diş çıkarma belirtisi değildir. Ateş, farklı sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Şayet yüksek ateş söz konusu ise bebeğin mutlaka bir uzmana götürülmesi gerekmektedir.

Isırma:
Diş çıkarma döneminde kaşınmalar söz konusu olabilir. Bu sebeple de bebek rahatlamak için ısırma eylemi gerçekleştirebilir.

İshal:
Diş çıkarma döneminde daha fazla tükürük üretildiği için bağırsaklar daha hızlı çalışır. Bu sebeple de ishal meydana gelebilir. Ancak ishal de diş çıkarma dışında farklı sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Şayet ishal bir günde geçmiyorsa mutlaka bir uzmana başvurulması gerekmektedir.

İştahsızlık:
Diş çıkarma döneminde iştahsızlık görülebilir. Bu dönemde katı gıdalardan çok sıvı gıdalar verilmeye dikkat edilmelidir.

Uykusuzluk:
Diş çıkarma döneminde yaşanan ağrı kaynaklı olarak gece uykusuzluk çekilebilir. Anne ve babalar, bu dönemde bebeğin sıvı gıdalarla beslenmesine özen göstermelidir. Uyku saatinden önce bebeğin ılık duşa sokulması sakinleştirici olabilir.

Kulak Kaşıma-Çekiştirme:
Bebekler diş çıkarma döneminde yaşadıkları ağrı sebebiyle kulaklarında da rahatsızlık duyabilir. Bu sebeple de kulaklarını çekiştirebilir. Ancak bu durumda akla gelebilecek bir diğer sorun kulak iltihabıdır. Bu durumda bir doktor kontrolü yapılması gerekebilir.

Diş Etinde Kanama:
Diş çıkarma döneminde diş etine uygulanan baskı sebebiyle kanamalar meydana gelebilir. Bu kanamalar, mavi benekler halinde diş etinde görülebilmektedir. Soğuk ve temiz bir pamuk ile diş etleri temizlenmelidir.

Bebek diş çıkarırken onu rahatlatmak için neler yapabilir?

  • Bebeğin yüzünde kızarıklık oluşmuş ise doktor önerisiyle bebek için uygun nemlendirici kremler kullanılabilir.
  • Soğuk meyve püreleri diş etlerinin rahatlamasını sağlayacaktır.
  • İshal olmuş ise daha çok sıvı verilmeye dikkat edilmelidir.
  • Diş etinde oluşan ağrıları dindirmek adına soğuk ve sert meyveler vermek rahatlatıcı olabilir.
  • Dişlerin kaşınması için kaşıyıcılar alınabilir.
  • Diş çıkarma jeli, bebeğin diş çıkarma döneminin daha kolay geçmesi için gereklidir. Bu sebeple de diş çıkarma jellerinden faydalanılabilir.


Emzirmek bebeği diş çıkarma döneminde rahatlatır mı? Olumlu etkisi nasıl olur?
Anne sütü, diş ve diş etlerini iyileştirici özelliğe de sahiptir. Memeden emen bebeğin çene kasları çalışacak ve diş ağrıları hafifleyecektir. Düzgün gelişen bir çenede çıkan dişler daha düzgün ve sağlıklı olur.

Her bebekte aynı sorunlar mı görünür?
Bebeklerde genellikle aynı problemler görülmektedir. Huysuzluk, uyku problemleri, salya akıtma, diş etlerinde kaşınma gibi sorunlar hemen hemen her bebekte görülür.

Diş çıkarma sürecinde yaşanan sağlık sorunlarını diğer hastalıklarla karıştırmamak için aileler nelere dikkat etmeli?
Diş çıkarma döneminde karşılaşılabilecek ateş ve ishal gibi belirtilerde bebek mutlaka bir hekime götürülmelidir. İshal ve ateşe yol açan farklı bir sorun olmadığından emin olunmalıdır. Bunun dışında karşılaşılacak problemler, diş çıkarma dönemi bittiğinde eski haline dönecektir.

Diş çıkarma döneminin daha rahat ve huzurlu geçmesi için diş çıkarma jeli kullanmak gerekmektedir. Diş çıkarma doktora acil bir başvuru nedeni değildir. Ancak aileler diş çıkarmanın yanı sıra başka bir sorunun söz konusu olduğunu düşünüyorsa, mutlaka bir uzmana başvurmalıdır.

Bebeğin dişleri çıkar çıkmaz ağız bakımına başlanmalı mı?
Bebeğin ilk dişi çıkar çıkmaz, ağız bakımı başlamalıdır. Sabah kahvaltı ettikten sonra ve akşam uyumadan önce dişler temiz bir tülbent ile temizlenmelidir.

Aftamed Diş Temizleme Jeli ürününü, hemen sipariş verip, güvenle kullanabilirsiniz.
 

Comments are closed.

× WhatsApp İletişim Hattı