facebook twitter

Bebeklerde Diş Çıkarma Problemi Nedir, Çözüm Önerileri Nelerdir?

Bebeklerde Diş Çıkarma Problemi Nedir, Çözüm Önerileri Nelerdir?

Bebek altıncı ayını doldurunca, ilk dişleri sürmeye başlar. Diş çıkarma dönemi bebek ve ebeveynler için rahatsızlıklara yol açabilmektedir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Ne Zaman Başlar?

6 ay – 9 ay arasında ilk dişler sürmeye başlar.

Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Dişin sürdüğü bölgede kaşında, salya akışında artış, ateş, huzursuzluk ve uykusuzluk görülebilir. Artan salya akışı sebebiyle boğazda birikme ve öksürük meydana gelebilir. Fakat bu belirtiler her bebekte farklıdır.

Bebekleri Rahatlatmak İçin Bu Süreçte Neler Yapılmalıdır?

Bebeklerde diş çıkarma dönemini rahatlatmak için diş kaşıyıcılar alınabilir. Bunun dışında bu dönemin en kolay atlatılmasını sağlayan diş çıkarma jeli de kullanılabilir. Diş çıkarma jelleri, dişlerin daha kolay çıkmasına yardımcı olurken, diş etlerinde rahatlama sağlar ve ağrıyı dindirir.

Ancak diş çıkarma jelleri alırken dikkat edilmesi gereken bazı faktörler bulunmaktadır.

Bunlar:

  • Alkol içermemesine dikkat edilmelidir,
  • Şeker ve renklendirici içermemelidir,
  • Gluten ve laktoz içermemelidir,
  • Paraben, SLS ve GDO içermemesine dikkat edilmelidir,
  • Yutulduğunda zararsız olması gerekmektedir.

Bebeklerde Diş Temizliği ve Bakımı Nasıl Sağlanmalıdır?

İlk dişlerin sürmesiyle beraber, ağız içinin ve dişlerin temizliği sağlanmalıdır. Bunun için ilk dişler sürdüğünde, bir diş hekimine başvurmalıdır.1 yaşından itibaren fırça kullanımına başlanmalı ve çok az miktarda macun fırça yüzeyine sürülmelidir. Dişler ilk sürdüğünde ise temiz bir bez yardımı ile diş etleri temizlenmelidir.

Dişler Hangi Aralıklarla Çıkar?

  • Üst-alt kesici dişler: 6-12 ay.Düşme (ortalama): 7-8 yaş
  • Üst-alt köpekdişler: 18-24 ay.Düşme (ortalama): 10-11 yaş
  • Üst-alt birinci süt azı dişleri: 12-18 ay.Düşme (ortalama): 9-10 yaş
  • Üst-alt ikinci süt azı dişleri: 24-30 ay.Düşme (ortalama): 11 yaş

Anneler Bebeklerinin Diş Çıkarma Sürecinde Nelere Dikkat Etmelidir?

Diş çıkarma aşamasında meydana gelen belirtilerin hafiflemesi için bebek mutlaka bir pedodontiste götürülmelidir. Bu aşamada dişlerin sağlıklı sürüp sürmediği doktor tarafından belirlenecektir. Ağız ve diş hijyeni hakkında gerekli bilgiler alınacaktır.

Diş Çıkarma Sırasında Diş Etlerinde ve Ağızda Ne Gibi Belirtiler Görülür?

Diş çıkarma, ebeveynler ve bebek için oldukça sıkıntılı bir dönem olabilir. Bebekte huysuzluk, iştahsızlık, diş etlerinde kaşıntı, salya akışında artış, uykusuzluk görülebilir. Bu dönemde bebeği rahatlatacak önlemler alınmalıdır. Bebek için diş çıkarma jelleri, bebeğin diş etlerinin rahatlamasını sağlayacak masajlar ve diş hekimi önerisiyle ilaç kullanımı döneminin rahat atlatılmasını sağlayabilir.

Süt Dişlerinin Çıkması Ne Zaman Tamamlanır?

Süt dişleri, 24-30 aylık olduğu zaman tamamlanmaktadır. Süt dişleri tamamlanmış bir çocukta her bir çenede 10 adet olmak üzere toplam 20 adet diş bulunur.

Kalıcı Dişler Ne Zaman Düşmeye Başlar?

Altı yaşından itibaren kalıcı dişler sürmeye başlar. Kalıcı dişler ilk olarak alt ve üst çenede çıkmaya başlar. Genellikle 7-11 yaşlar arasında süt dişleri sallanmaya başlar ve alttan gelen kalıcı dişler onların yerini alır.

Ağrı Kesici Kullanımı:

Diş etlerine sürülen ilaçlar:
Kullanılacak ilaçların mutlaka doktor kontrolünde ve önerisinde kullanılması gerekmektedir. Kullanılacak ilaçlar diş etlerinin üstüne sürülmektedir. Diş etlerinin uyuşmasını sağlayan ilaçlar kısa süreliğine ağrının dinmesine yardımcı olabilir. Bu ilaçların bebeğin boğazına değmemesini sağlamak önemlidir çünkü o bölgenin uyuşması öğürme refleksini hafifletebilir ve yemeklerin akciğerlere kaçmasına neden olabilir.

Ağız yoluyla alınan ağrı kesiciler:
Ağız yoluyla alınan ilaçlar, ağrının hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Diş çıkarırken sürekli kularak kullanılması önerilmemektedir. Altta yatan farklı sebepler mevcut ise ateşi düşürücü etkisi olduğundan ebeveynleri ve doktoru o hastalıktan habersiz bırakabilir. Bebeklere aspirin içeren ilaçlar verilmemelidir.

Bebeğinizin Diş Temizliğine Önem Verin!

Bebeklerde diş bakımı, ilk dişler sürmeye başladığından itibaren yapılmalıdır. Temizlik, sabah kahvaltıdan sonra ve gece uyumadan önce yapılmalıdır. İlk başlarda ağız hijyeni temiz bir tülbent ya da bu işin halledilmesi için özel olarak üretilmiş yöntemlere başvurulmalıdır. Bir süre sonra bebeğiniz büyüdüğünde bebekler için üretilen diş macunlarına geçmeniz gerekecektir. Sürülecek macun oldukça minik olmalıdır.

Bebeğin 2 yaşına gelmesinden itibaren diş fırçalama aktiviteleri düzenli hale gelmelidir. Küçük yaşlardan itibaren çocuğa ağız ve diş bakımı alışkanlıkları kazandırmak ve diş hekimine düzenli olarak götürmek; yaşam boyu sağlıklı dişlere sahip olmasına yardımcı olacaktır.

 

Aftamed Diş Çıkarma Jeli ürününü, hemen sipariş verip, güvenle kullanabilirsiniz.
 

Comments are closed.

× WhatsApp İletişim Hattı