facebook twitter

Bebeklerde Diş Çıkarma Süreçleri ve Anne Psikolojisi

Bebeğiniz 6 veya 7 aylık olduğunda doğal bir süreç olarak diş çıkarmaya başlar.  Bebeğin diş çıkarma süreci hem anne hem de bebek için oldukça sıkıntılı geçer. Bazı bebekler diş çıkarırken fazla sorun yaşamaz ancak bazı bebekler bu dönemi oldukça sıkıntılı geçirir. Bebek bu sıkıntılı dönemi geçirirken anne de psikolojik ve fiziksel olarak çok yorulur. Bir anne olarak, diş çıkarma döneminin doğal bir süreç olduğunu bildiğinizde rahatlayabilirsiniz. Bebeğiniz diş çıkarırken yapmanız gerekenleri bildiğinizde bu uzun, sıkıntılı ve zorlu dönemi daha rahat geçirebilirsiniz. Bebeğinizin diş çıkarmadan önce gösterdiği belirtileri bildiğinizde daha rahat olabilirsiniz. İşte, bebeğinizin diş çıkarma süreci ve kendinizi ve bebeğinizi rahatlatma yolları …

Bebeklerin Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bebeğiniz diş çıkarmadan önce bazı belirtiler göstererek sizi durumdan haberdar eder. Bu belirtileri bildiğinizde bebeğinizin diş çıkarmaya başladığını anlayabilirsiniz.

  • Diş çıkarma döneminde bebeğinizin salya üretimi daha fazla olabilir. Aşırı salya ilk habercilerden biridir.
  • Aşırı salyaya bağlı olarak, bebeğinizin yanak ve çene bölgesinde kızarıklık veya çatlak oluşabilir.
  • Bebeğinizin ağrısı mutlaka olacaktır. Bunun nedeni, bebeğinizin dişi çıkarken diş etine basınç uygulamasıdır. Basınca bağlı olarak diş etinde bazı iltihaplar oluşabilir. Bebeğinizde ortaya çıkan ağrılar, bu iltihaplara bağlıdır. Bebeğinizin azı dişleri çıkarken, daha fazla ağrı oluşabilir.
  • Bebeğinizin ağrılarının fazlalaşması nedeniyle bebeğiniz huysuzluk yapabilir. Bebeğinizin dişleri tam olarak çıkana kadar huysuzluğu sürer.
  • Bebeğiniz diş çıkarma döneminde aşırı salya üreteceğinden öksürük ortaya çıkarabilir.
  • Kimi bebeklerde diş çıkarma döneminde ateş ve ishal görülebilir. Bebeğinizin ateşi çıktığında ve ishal olduğunda doktora götürmenizde fayda vardır. Çünkü ateş ve ishal sadece diş çıkarma nedeniyle ortaya çıkmayabilir.

Bebeğiniz Ne Zaman Diş Çıkarmaya Başlar?

Bebekler genellikle altıncı ve yedinci aylarda diş çıkarmaya başlar. Ancak diş çıkarma süresi genetiktir. Bebeğin annesinin ve babasının dişleri erken çıktıysa, bebeğin de dişleri erken çıkmaya başlar. Bebeğin diş çıkarması ilk üç ayda görülebileceği gibi, bazen de 12. Ay sonrasında görülebilir. İlk olarak ön dişler çıkar. Dokuzuncu ve on ikinci aylarda yan dişler çıkmaya başlar. Köpek dişleri on beş ve yirmi birinci aylar arasında çıkarken birinci azı dişleri on üçüncü ve on sekizinci aylar arasında ikinci azı dişleri yirmi dört ve otuz üçüncü aylar arasında çıkar.

Annelerin Psikolojisi de Önemli!

Diş çıkarma döneminde annelerin psikolojisi de oldukça önemlidir. Birçok anne genellikle paniğe kapılır ve ne yapacağını şaşırır. Oysa diş çıkarma dönemi boyunca panik yapmadan bebeğinizi rahatlatabilir, bu zorlu dönemi rahat geçirmesine yardımcı olabilirsiniz. Diş çıkarma döneminde aşırı salya olduğundan bebeğinizin ağız çevresini ve çenesini temiz, yumuşak bir bezle silebilirsiniz. Bunun yanı sıra, bebeğinizin eline havuç ve kereviz sapı gibi sert gıdalar vererek dişlerini kaşımasını sağlayabilirsiniz. Fakat bu tür gıdaları bebeğinize verirken bebeğinizin yanında mutlaka bir yetişkin olmalıdır. Aksi takdirde bebeğiniz bu gıdaları boğazına kaçırabilir. Diş kaşıyıcı ürünleri serinleterek bebeğinize verebilir, rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Diş çıkarma döneminde ağrıyı ve diş eti iltihabını azaltan diş çıkarma jeli kullanabilirsiniz, jel seçiminde doğal içerikli, renklendirici, lidokain, kortizon, alkol, şeker, paraben, sls, gdo içermeyen, bebeğe zarar vermeyen ürünleri tercih edebilirsiniz.

Aktamed Diş Çıkarma Jeli ürününü, hemen sipariş verip, güvenle kullanabilirsiniz.

Comments are closed.

× WhatsApp İletişim Hattı