Bebeklerde diş çıkarma süreçleri, genetik yapıya ve çevre şartlarına bağlı olarak her bebekte farklı seyreder. Genel kanaat olarak 6. ay itibariyle bebeklerin diş çıkarma sürecine başladıkları ifade edilse de 4. ayda veya 7. ayda diş çıkaran bebekler de normal karşılanmaktadır. Süt dişi olarak da bildiğimiz bebeklerin ilk dişleri, diş etlerinin yeterince gelişimi sonrasında ortaya çıkmaya başlar. Diş etlerinin altından patlayan, ilk görünen dişler alt ön kesici dişlerdir. Bebeğinizin diş çıkarıp çıkarmadığını bazı belirtilere bakarak anlayabilirsiniz:
- Diş çıkaran bebeklerin tükürük salgısında artış olur.
- Diş etleri kaşınmaya başlar ve bulduğu sert cisimleri ağzına almak ister.
- İştahsızlık görülebilir.
- Hafif ateş olabilir; genellikle 38 dereceyi aşmayan ateşlenmelerdir. Eğer aşarsa doktorunuza başvurmanız gerekir.
- Kusmalar görülebilir.
- Huysuzluk meydana gelir. Uyumak istemez veya uyku düzeni bozulur. Sık sık ağlar.
- Diş etlerinde kızarıklık veya ağrı gelişebilir.
Yukarıda bahsi geçen belirtilerin biri veya birkaçı bebeğinizde görülebilir. Bebeğiniz 3. aydan itibaren çevreyi “tadarak” tanımaya başlar. Bulduğu her şeyi ağzına götürmek ya da ısırmak isteyebilir. Bu dönemde de tükürük salgısında artış olabilir. Bebeğinizin çevreyi keşif tutkusu ile diş çıkarma süreci birbiriyle karıştırılmamalıdır.
Bebeğinizin ilk olarak alt ön kesici dişlerini çıkardıktan sonra, üst ön kesici dişlerini de çıkartır. Her 6 ayda 4 diş çıkararak 3 yaşına gelen bebeğinizin en son çıkaracağı dişler azı dişleri olacaktır. Bebeğiniz 3 yaşına geldiğinde ağzında 20 tane süt dişi bulunur. 3 yaşından sonra yüz kemikleri ve çene yapısı şekillenmeye başlar. Genişleyen çene, süt dişleri arasında boşluk oluşturmaya başlar. Bu boşluklar, süt dişlerinden sonra yerine gelecek olan kalıcı 32 dişin sığabilmesi için gereklidir. Süt dişler 6-12 yaş arasında ömrünü tamamlar ve yerini kalıcı dişlere bırakır. Kalıcı dişlerin son üyesi, ergenlikle birlikte çıkmaya başlar. Buna 20’lik diş denmektedir.
Bebeğiniz Diş Çıkarırken Onu Rahatlatın
Bebeğiniz diş çıkarırken zorlanabilir. Sürekli kaşıma isteği uyandıran, uykusuzluk ve huysuzlukla geçen 2,5 yıllık bir süreçten bahsediyoruz. Bebeğiniz diş çıkarırken, onu rahatlatabileceğiniz bazı teknikler kullanabilirsiniz.
- Öncelikle, bebeğinizin dişini kaşımasına yardımcı olmak için diş kaşıma aparatları alabilirsiniz. Bu aparatların kimyasal boya içermediğine dikkat etmelisiniz. Ayrıca, aparatı ısıran bebeğinizin ağzına su ve benzeri sıvıların patlayarak yayılmaması gerekir. Bu nedenle, aldığınız aparatın içerisinde su ve benzeri sıvı olmadığından emin olun.
- Bebeğinizin diş etlerine parmakla masaj yaparak onu rahatlatabilirsiniz. Özellikle soğuk suya temas eden parmakla yapılan diş eti masajları, serinletici bir etki yaratabilir.
- Bebeğinizin dişlerinin çıkmaya başlamasıyla birlikte diş temizliği yapmaya başlayabilirsiniz. Özellikle geceleri, yatmadan önce içtiği son sütten sonra ıslak temiz bir tülbentle dişleri silinebilir. Günde 1-2 defa veya her emzirmeden ya da ek gıdadan sonra dişlerini temizleyebilirsiniz.
- Bebeğinizin yaşadığı huzursuzluk ve diş çıkarma belirtilerini azaltarak bu süreci çok daha kolay atlatmak için diş çıkarma jeli kullanabilirsiniz. Ancak kullanacağınız ürün seçiminde lidokain, kortizon, şeker, alkol gibi bebeğinize zarar veren maddelerin bulunmamasına dikkat etmelisiniz.
Aftamed Diş Çıkarma Jeli ürününü, hemen sipariş verip, güvenle kullanabilirsiniz.
Comments are closed.