Bebeklerin ağız temizliği, doğdukları andan itibaren üzerinde dikkatle durulması gereken hususlardan biridir. Bebeklerin ağız temizliğinin dişleri çıktıktan sonra başlayan bir süreç olduğu düşünülse de gerçekte böyle değildir. Bebekler için ilk 4 ay, ağız fonksiyonlarının ve kaslarının gelişmesi için önemlidir. Bu 4 aylık süre boyunca sadece anne sütü ile beslenmesi tavsiye edilse de sütün yetmediği durumlarda, ebeveynler biberon kullanmak zorunda kalmaktadır. Bebeğin gelişiminin sağlıklı ilerleyebilmesi için ağız içi kontrollerinin düzenli yapılması ve ağız temizliğinin aksatılmaması gerekir.
Bebeklerin Ağız Temizliği Nasıl Yapılır?
Bebeklerin ağız temizliği kolaylıkla gerçekleştirilebilecek bir işlemdir. Temiz bir tülbent veya gazlı bez, önceden kaynatılıp soğutulmuş suya batırılarak ağız içi temizliği için kullanılabilir. Islatılmış bezle, bebeğinizin yanak içlerini ve dil üstünü hafifçe silebilirsiniz. Bebeğinizi emzirdikten sonra, her seferinde veya günde 1 defa olacak şekilde ağız temizliğini bu şekilde yapabilirsiniz. Bebeğiniz emdikten sonra fazla sütü kusacaktır. Islak bez ile bebeğinizin ağzında kalan kusmuk artıkları da temizlenmiş olur. Bebeğinizin ağız temizliği sırasında, ağzının içerisinde pamukçuk oluşup oluşmadığını da kontrol edebilirsiniz.
Bebeğinizin ağız temizliği söz konusu olduğunda, kullandığınız biberonun ve kaşıkların da temiz olması önemlidir. Bebeğinizle aynı kaşığı kullanmamalı, biberon temizliğini aksatmadan gerçekleştirmelisiniz.
Çocuk doktorunuzun bebeğiniz için verdiği vitamin içerikli ilaçlar, özellikle de kan yapıcı damlalar; dişlerde damla şeklindeki lekelere neden olabilir. Bu sebeple, bebeğinize ilaç verirken dişlerine değdirmemeye özen göstermelisiniz.
Bebeklerde Diş Temizliği
Bebeklerde 6. aydan itibaren dişler çıkmaya başlar ve yaklaşık 2.5-3 yaşına geldiğinde ağızlarında 20 kadar diş oluşur. Bu süreçte, ek gıdaya geçen ve anne sütünü bırakan bebeklerin dişlerine özen gösterilmelidir. Ek gıdayla birlikte, dişlerde çürüme eğilimi daha çok görülmeye başlanır. Dişleri çıkmaya başladığı ilk andan itibaren, ağız içi temizliğinde kullandığınız yöntemi bebeğinizin dişleri için de kullanabilirsiniz. Kaynatılıp soğutulmuş suya batırdığınız temiz bir tülbentle, çıkan her dişi tek tek silin. Her yemekten sonra, bu diş temizliğini yapabilirsiniz. Bebeğiniz 1 yaşına geldiğinde, özel üretim yumuşak dokulu diş fırçalarını ve flor içermeyen diş macunlarını kullanmaya başlayabilirsiniz. Tükürme yetisi gelişen çocuklarda, doktorlarının önerdiği diş fırçası ve diş macunu ile ağız bakımına devam edilmelidir. Okul öncesi dönemde, çocukların doğru bir yöntemle kendi diş temizliklerini yapabilmeleri pek mümkün değildir. Bu dönemde önemli olan, çocuklara diş fırçalama alışkanlığının kazandırılmasıdır. Okul öncesi dönemde dişlerini fırçalayan çocukların ağızları, ebeveynleri tarafından kontrol edilmelidir.
Uyku problemi yaşayan bebeklere, ne yazık ki uyku öncesinde şekerli veya ballı süt veren ebeveynler olabiliyor. Bu tür şekerli içecekler, dişlerin çürümesine neden olmaktadır. Ağız içerisindeki tükürük miktarının azaldığı uyku öncesi dönemde azalır. Bu süreçte tüketilen bu şekerli gıdaların, diş sağlığına olumsuz etkisi daha da artmaktadır. Bebeğiniz gün içerisinde şeker ihtiva eden bir gıda tüketirse, hemen sonrasında ağız ve diş temizliğini yaparak çürük oluşumunun önüne geçebilirsiniz.
Comments are closed.