facebook twitter

Çocuklara Diş Fırçalama Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Günümüzde ağız ve diş sağlığına bağlı hastalıklar, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da çok yaygın. Yapılan araştırmalara göre çocukların yaklaşık %40’ının anaokulu çağında dişleri çürüyor. Bir çocuğun ağzında 20 tane süt dişi yer alıyor. Söz konusu 20 tane dişin büyüyerek tamamlanmasıysa, yaklaşık 3 yıl sürüyor. Çocuğunuz 12-13 yaşına geldiğinde süt dişleri dökülmüş ve yerini yetişkin dişleri almış oluyor. Rehber diş olarak nitelenen süt dişler, kalıcı dişlerin nasıl çıkacakları ve doğru şekilde dizilimleriyle ilgili bilgiler veriyor. Çocuğunuz herhangi bir süt dişini sağlık nedenlerinden dolayı erken kaybederse, yerine çıkacak olan kalıcı dişin doğru yere yerleşmesinde ve büyümesinde çeşitli sorunlar oluşabilir. Böyle bir durumda bir pedodontist (çocuk diş hekimi) ile görüşmenizde fayda vardır. Hem böylelikle çocukların diş hekimi korkusu da erken yaşta aşılmış olur. Çocuğunuza erken yaşta kazandıracağınız diş fırçalama alışkanlığı sayesinde, çocuğunuzun dişlerinde oluşacak hastalıkları önleyebilirsiniz.

Çocuğunuz Diş Fırçalamaya Kaç Yaşında Başlamalı?

Çocuğunuzun ilk dişi çıkar çıkmaz ağız ve diş bakımına başlamanız gerekiyor. Bebekliğinde diş macunu kullanmadan, bir diş hekiminden yardım alarak, doğru ürünler eşliğinde, çocuğunuzun ağız yapısına uygun bir diş fırçasıyla dişlerini fırçalamanız gerekiyor. Çocuğunuz 2-3 yaşına geldiğinde dişlerini doğru bir şekilde nasıl fırçalayacağını öğretebilirsiniz. Çocuğunuz 6 yaşına gelene kadar hâlâ size ihtiyaç duyacaktır. 7 yaşına geldiğinde sizden yardım almadan dişlerini fırçalayabilir. Peki, çocuğunuza bu önemli alışkanlığı nasıl kazandırmalısınız? İşte, çocuğunuzun diş fırçalama alışkanlığı kazanması için birkaç küçük ipucu:

  • Çocuğunuz dişlerinizi fırçalarken sizi görmeli. Siz dişlerinizi fırçalarken sizi izlemesini sağlayın. Dişlerinizi birlikte fırçalayın.
  • Çocuğunuza diş fırçalamanın neden önemli olduğunu ve neden fırçalaması gerektiğini eğlenceli bir dille anlatın. Resim yaparak veya bir diş maketi üzerinde, sabah akşam günde iki defa üçer dakika diş fırçalamasın gerekli olduğunu anlatın. Bu aşamada bir diş hekimini ziyaret edebilir, onunla konuşmasını sağlayabilirsiniz.
  • Çocuğunuzla birlikte alışverişe çıkın. Diş macununu ve diş fırçasını çocuğunuzun seçmesine fırsat tanıyın. Seçtiği diş fırçasının yumuşak kıllı, ağzına ve yaşına uygun büyüklükte olmasına özen gösterin. Her biri bir başka çizgi film karakteriyle süslenmiş olan birkaç tane diş fırçası alarak çocuğunuzu heveslendirebilirsiniz. Diş macunu seçerken tadının hafif olması daha kolay alışmasına yardımcı olur.
  • Diş fırçalama sürecini eğlenceli hale getirin. Mesela, 3 dakikaya ayarlanmış canlı renklere sahip bir kum saati tutarak dişlerinizi fırçalayın. Birbirinizin dişlerini fırçalayabilirsiniz.

Comments are closed.

× WhatsApp İletişim Hattı