facebook twitter

Diş Eti Hastalığı Nedir? Nasıl Önlenir?

Diş Eti Hastalığı Nedir? Nasıl Önlenir?

 

Diş eti hastalıkları diş eti iltihabı denilen gingivitis ile meydana gelmektedir. Gingivitis, diş eti hastalıklarının erken evresidir. Bu aşamada dişetlerinde kanama meydana gelebilir. Dişetleri kırmızı renkte ve hacim olarak büyüktür. Erken dönemde kişiye ciddi sorunlar çıkartmayabilir. Ancak tedavisi sağlanmazsa, periodontitise ilerlemektedir. Bu durumda da dişeti ve dişleri destekleyen alveol kemiğinde geriye dönüşsüz hasar oluşturabilir.

Periodontitis; dişeti hastalıklarının ileri aşamasıdır. Bu dönemde, dişleri destekleyen dokular ve alveol kemiği zarar görür. Diş-dişeti arasında “periodontal cep” oluşur. Periodontal cep ise; infeksiyonun yerleşimini ve hastalığın ilerlemesine yardımcı olur. Hastalık tedavi edilmezse, diş kaybı meydana gelir.

Dişeti Hastalığıın Belirtileri Nelerdir?

  • Dişetlerinin kanaması,
  • Dişetlerinin kırmızı renkte görünmesi,
  • Dişetlerinin hassas olması,
  • Dişlerden kolaylıkla ayrılabilen, uzaklaşan dişetleri,
  • Dişler ve dişetleri arasında iltihabi akıntı,
  • Dişlerin sallanması,
  • Isırma sırasında alt ve üst dişler arasındaki ilişkilerin değişmesi,
  • Bölümlü protez uyumundaki değişiklik, bozulma,
  • Ağız kokusu.

Dişeti Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Dişeti hastalığına yol açan en önemli faktör; bakteriyel diş plağı denilen, dişler üzerinde biriken yapışkan, renksiz tabakadır. Bu tabakanın giderilmesi; günlük doğru fırçalama ve ağız bakımı ile gerçekleşmektedir. Şayet plak, doğru bir şekilde dişlerden uzaklaştırılmazsa, diş taşı oluşumu meydana gelir. Plaktaki bakteriler tarafından salınan zararlı maddeler dişetinde hasara yol açar. Bu sebeple de diş ve dişetinin arasında bağı oluşturan lifler yıkılır. Dişeti dişten uzaklışır. Bu sebeple de periodontal cep meydana gelir. Bu sebeple de bakteri ve ürünlerinin daha derin dokulara ilerlemesi kolaylaşır. Hastalık ilerledikçe cep derinleşir, bakteriler kemiğe kadar ulaşır. Ardından da yıkım başlar ve diş kayıpları meydana gelebilir.

Dişeti Hastalığı Nasıl Önlenir?

Dişeti hastalıklarının engellenmesi için ağız ve diş bakımına önem göstermek gerekmektedir. Dişlerin sağlıklı olarak ağızda muhafaza edilmesi için günlük ağız bakım işlemleri aksatılmamalıdır.

Günlük olarak yapılan ağız bakım temizliği, diş taşı oluşum riskini düşürmektedir. Fakat bu bakım, diş taşı oluşumunu yüzde yüz olarak engelleyememektedir. Diş fırçası, diş ipi,arayüz fırçaları veya diğer temizlik araçları ile ulaşılamayan bölgelerin bir diş hekimi tarafından değerlendirilmesi mevcut diş plağı ve/veya diş taşının uzaklaştırılması açısından gereklidir.

Dişeti Hastalıklarının Tedavisi Nedir?

Dişeti hastalıklarının en etkin tedavisi, erken teşhiste gerçekleşmektedir. Erken dönem tedavisinde; dişler üzerinde bulunan plak ve diş taşı oluşumları uzaklaştırılır. Ardından daha düzgün bir kök yüzeyi sağlanır. Bu tedavi sayesinde hekim; iltihaba yol açan bakterilerin uzaklaştırılmasına yardım eder. Çoğunlukla bu tedavide; dişeti yeniden dişe adapte edilir ve cebin elimine olması sağlanır.
Dişeti sorunlarında erken dönemde hekim müdahale ediyorsa; diş taşı temizliği, plağın yok edilmesi ve düzgün bir kök yüzeyi oluşturulması yeterli olur. Bununla beraber hastanın da doğru ve etkin bir günlük bakım gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Şayet sorun ilerlemişse çeşitli durumlarda cerrahi tedavilerin gerçekleştirilmesi gerekebilir. Bu tedavinin amacı dişleri çevreleyen derin periodontal ceplerdeki diş taşlarını temizlemek, cebin büzülerek eliminasyonunu ve düzgün bir kök yüzeyini sağlamak ve daha kolay temizlenebilir bir dişeti formu oluşturmaktır.
Dişeti hastalıklarının tedavisinden sonra hastaların düzenli olarak diş doktoruna kontrole gitmesi gerekmektedir. Plak oluşumu değerlendirilmeli ve diş taşı birikimi söz konusu olmadan soruna müdahale edilmelidir. Bu tedavinin uzun süreli korunması için hastanın ağız ve diş sağlığına önem göstermesi oldukça önemlidir.

Erken Evrede Dişeti Hastalıklarının Tedavisi:

Erken evrede meydana gelen dişeti hastalıkları, toplumda yaygın olarak görülmektedir. Basit gingivitis adı verilen sorunlar, dişeti kanamaları ile kendini gösterir. Tedavinin başarısız bir şekilde gerçekleştirilmesi; sorunun daha derin dokulara inmesine yol açabilir. Bu sebeple de erken diş kayıpları oluşabilir. Diş plağının ve plak birikiminin uzaklaştırılması, tedavinin ilk amacı olmalıdır. Bu sebeple de muayeneler oldukça dikkatli yapılmalı, diş plağı, diş taşı, besin artıkları, taşkın ya da bozuk konturlu restorasyonlar, hareketli protezler ve cep derinlikleri dikkate alınmalıdır.

Erken Evrede Dişeti Hastalıklarının Tedavisi Tek Seans Mıdır?

Bu tedaviler tek seansta bitirilmemelidir. Aşağıdaki aşamaların tedavi dahilinde uygulanması gerekmektedir:

  • İlk olarak hastaya gingivitisin ne olduğu anlatılması ve plak kontrolünün önemi fark ettirilmelidir.
  • Dişlerdeki plak ve diş taşları günlük bakım rutini ile arındırılmalıdır. Bundan sonra ise polisaj işlemi daha başarılı olabilmektedir. Polisaj; gingivitisin yeniden oluşmasını engelleyen en etkili yöntemdir.
  • Hasta mutlaka kontrole gitmelidir. Bu kontrolde; dişeti değerlendirilir. Dişlerde taş ya da plak oluşumu araştırılır. İltihap hala mevcut ise, diş taşı ve plak için tedavi başarılı olamamıştır. Bu sebeple yeniden temizlik yapılması gerekmektedir.
  • Tedavinin başarılı olup olmadığını tespit etmek için kontroller yapılmalıdır.

Gingivitis Tedavisinde Başarısızlık Sebepleri:

  • Mine-sement birleşiminin apikalinde kalan bölgelerdeki minik diş taşı yapıları temizlenememiş olabilir,
  • Birikimlerin temizlenmesi ardından polisaj yapılmamış olabilir,
  • Dişler üzerinde bulunan eklentiler temizlenmişse ancak irritasyon primer nedeni ortadan kaldırılmamışsa,
  • Hastaya yapılan plak kontrolü başarısız ise tedavi başarılı olamamaktadır.

Tedavi Sırasında Bilinmesi Gerekenler:

  • Dişeti hastalıkları, dişeti iltihapları ile başlamaktadır. Dişeti iltihabına yol açan en büyük faktör ise diş plağıdır. Diş plağının giderilememesi sebebiyle de diş taşı meydana gelir. Diş taşı, pürüzlü bir yapıya sahiptir. Üzeri plak ile örtülüdür. Bu sebeple de plak için uygun bir yuva meydana gelir. İltihap ilerler ve belirtiler şiddetlenir. Temizlenmemiş olan bir ağızda diş taşı yeniden ortaya çıkacaktır. Diş taşı, etkin bir ağız bakımı ile engellenebilmektedir.
  • Hasta tedaviden sonra kanamalar gözlemleyebilir. Bu konuda doktor tarafından bilgilendirilmelidir. Kanama, marjinal dişetinden geliyorsa, yeni oluşan plak, bu kanamaya sebep olmuş olabilir. Plağın eliminasyonu, sorunun çözülmesini sağlar. Kanama cep tabanından gelmiş ise, kök yüzeyi temizlenememiştir. Bu sebeple de kanama meydana gelmiştir.
  • Diş taşı temizliği, dişlere zarar vermemektedir.
  • Diş taşı temizliğinin tamamlanması ardından, dişlerde hassasiyet oluşabilir. Beklenen bir durumdur. Diş taşı temizliğinden sonra diş taşı ile örtülü olan yüzey açığa çıkar. Bu sebeple de kısa süreliğine sıcak ve soğuğa karşı duyar oluşur. Bu hassasiyet, dört gün içinde geçecektir.
  • Diş taşının yeniden oluşmaması için çeşitli durumlarda plağın mineralizasyonu engellemek için anti tartar diş macunu önerilebilmektedir. Bu macunlar, diş hassasiyetini arttırabilir.

 

Comments are closed.

× WhatsApp İletişim Hattı