facebook twitter

Dişlerimiz Neden Sararır? Nasıl Engelleyebiliriz?

Pek çok kişi düzenli fırçaladığı halde sarı renkte olan dişlerini beyazlatmak için elinden geleni yapar. Dişlerinin sararmasını önlemek için her yolu denemesine rağmen yine de sararan dişlerini saklamaya çalışır. Dişleri sarı olduğu için gülümsemekten çekinen birçok kişi vardır. Oysa dişlerin sararmasına neden olan birçok farklı etken bulunur. Sararan dişler insanları hem fiziksel hem de psikolojik olarak etkiler. Peki, dişlerimiz neden sararır? Dişlerimizin sararmasını önleyebilir miyiz? Bu sorularınızın cevabını yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.

Dişlerimiz Neden Sararır?

Diş sararmasının en önemli nedeni ağız bakımının yetersiz yapılmasıdır. Ağız bakımınızı yeterli yapmadığınızda dişlerinizde bakteri plağı oluşur. Dişlerinizde oluşan bakteri plaklarını diş hekiminize temizletmediğinizdeyse diş taşı oluşur ve dişlerinizin sararmasına neden olur. Bunun yanı sıra dişlerinizin sararmasına neden olan etkenler şöyle sıralanabilir:

  • Dişleri sarartan en önemli etkenler arasında tükettiğiniz yiyecekler ve içecekler bulunur. Kola, kahve, çay gibi içeriğinde yüksek oranda asit ve şeker bulunan ürünleri fazla tüketmeniz, dişlerinizi sararmasına yol açar.
  • Sigara ve tütün kullanımı dişlerin sararmasına neden olan etkenler arasında yer alır. Tütünün içeriğinde bulunan katran ve nikotin, yapısında dişlerinizin sararmasına yol açacak kimyasallar barındırır.
  • Dişlerinizin çürümesini önleyen florür dişlerinize yararlı olsa da, fazla miktardaki florürün neden olduğu flüroz dişlerinizin sararmasına yol açar.
  • Ailenizden kalan genetik miras nedeniyle dişlerinizin doğal rengi sarı olabilir. Yaşınızın ilerlemesiyle birlikte diş tabakanız incelir ve dişleriniz sararır.
  • Dişlerinizi temizlerken arayüz fırçası ve diş ipi kullanımını ihmal ettiğinizde, dişlerinizde meydana gelen plak oluşumu nedeniyle dişlerinizin rengi sararır.

Dişlerimizin Sararmasını Nasıl Önleyebiliriz?

Dişlerinizin sararmasını önlemek için birkaç yöntem deneyebilirsiniz. Öncelikle, ağız bakımınızı düzenli olarak yapmanız gerekir. İşte, dişlerinizin sararmasını önlemek için uygulayabileceğiniz birkaç yöntem:

  • Diş fırçalamadan önce sabahları dil temizliği yapılmalıdır.
  • Dişlerinizi günde 3 defa yaklaşık 2 dakika fırçalamalısınız
  • Dişlerin sararmasının en önemli nedenlerinden biri de sigara, çay ve kahve tüketimidir. Sigara, kahve ve çay tüketimini azaltmanız gerekir
  • Tatlı besinlerden vazgeçemiyorsanız, fırçalayamadığınız durumlarda ağzınızı çalkalayın
  • Arayüz fırçası ve diş ipi kullanarak, dişlerinizin aralarını temizleyebilir ve bakterilerin üremesini önleyebilirsiniz
  • Belirli aralıklarla diş hekiminizi ziyaret etmeniz ve medikal temizlik yaptırmanız dişlerinizin sararmasını önler

 

 

Bilimsel olmayan bazı tavsiyeleri denemek, dişlerinize yarar sağlamak yerine büyük zararlar verebilir. ‘’Portakal kabuğu, çilek ve muz ile dişlerinizi 10 dakika ovun’’ ya da ‘’Tuz ve karbonat karışımıyla dişlerinizi fırçalayabilir, dişlerinizin üzerindeki katmanları temizleyebilirsiniz’’ gibi tavsiyeler bilimsel değildir. Üstelik tuz ve karbonat bileşimi, dişlerinizi çizebilir. Diş hekiminize danışarak neden diş sarılığı yaşadığınızı öğrenmeli ve düzenli olarak dişlerinizi temizletmelisiniz.

Comments are closed.

× WhatsApp İletişim Hattı