Ağız kokusu, hem kişi hem de çevresi için oldukça rahatsız edici bir sorundur. Mutlaka önemsenmesi gerekmektedir. Toplumda %30 oranında görülmektedir. Ağız kokusunun çeşitli sebepleri olabilir.
Fizyolojik ağız kokusu
Fizyolojik sebepler kaynaklı olarak yaşanan ağız kokusu, kişinin sağlığını olumsuz etkilemez. Uzun süren açlık, uzun süren uyku, ağız kuruluğu gibi sebeplerle meydana gelmektedir. Tükürük salgısının azaldığı durumlarda ortaya çıkar.
Bunun dışında tükürük salgısının azalmasına sebep olan diğer faktörler ise:
• Anti depresan kullanımı,
• Stres,
• Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı,
• Oruçlu olmak veya uzun süreli açlık sonrası oluşur,
• Çeşitli metabolizma sorunları
Hormonal değişimler de fizyolojik ağız kokusuna sebep olabilir. Örnek olarak menopoz ya da gebelik gibi dönemlerde ağız kokusu meydana gelebilir. Fizyolojik ağız kokusu, geçicidir. Kalıcı bir sorun değildir.
Patolojik ağız kokusu
Patolojik ağız kokusu, altta yatan bir hastalık sebebiyle meydana gelmektedir. Mutlaka tedavisinin sağlanması gerekmektedir. Patolojik ağız kokusunda, kişi ağız bakımına ne kadar önem verirse versin, ağız kokusunun geçmediği fark edilir. Patolojik ağız kokularının %90’ı ağız içi kaynaklı sebeplerden meydana gelirken, %10’luk kısmı, sistemik problemlerden oluşur.
Ağız içi kaynaklı patolojik ağız kokusu:
Dil yüzeyinde biriken bakteri ve mikroorganizmalar kaynaklıdır. Basit diş eti hastalıkları da ağız kokusuna sebep olmaktadır. Özellikle de gingivitisit adı verilen, diş eti enfeksiyonları bu soruna sebep olabilir. İlerlemiş diş eti ve dişi çevreleyen dokuların enfeksiyonu (periodontitis) sorununda da ağız kokusu meydana gelir.
Ağız kokusunun ağız içi kaynaklı mı yoksa ağız dışı sebeplerle mi meydana geldiğini anlamak için çeşitli yöntemlere başvurulur:
• Kokunun ağızdan mı yoksa hem ağız hem de burundan gelip gelmediğine dikkat edilir.
• Ağız bakımı tam ve doğru şekilde yapılınca ağız kokusunun azalıp azalmadığı araştırılır.
• Konuşma sırasında kokunun artıp artmadığına bakılır.
• Daha sonra gerekli muayene ve tetkikler yapılarak sorun tespit edilir.
Ağız kokusuna yol açan bazı hastalıklar şunlardır:
Sinüzit: Koku, burundan gelir. Kokuya yol açan faktör, sinüzit kaynaklı oluşan enfeksiyondur. Sinüzit sorununda burun gerisinde bir akıntı mevcuttur ve bu sebeple de koku oluşur.
Tonsilit: Tonsilit, bademcik iltihabıdır. Ağız kokusuna sebep olan bu hastalık, enfeksiyonel olduğu için hafif bir kokuya sebep olabilir.
Böbrek hastalıkları: Böbrek hastalıkları amonyak ve üre kokusuna sebep olmakla beraber oldukça rahatsız edicidir.
Akciğer enfeksiyonları: Akciğer enfeksiyonları, metabolizma kökenli bir kokudur. Akciğerde oluşan Tüberküloz, amfizem, akciğer apsesi, pnömoni, kanser, bronflektazi gibi hastalıklar da ağız kokusuna yol açmaktadır.
Trimetilaminuria hastalığı: Bu hastalık bir metabolizma hastalığıdır. Genetik geçişli olan bu sorun, ağız kokusunun balık kokusu gibi olmasına yol açar.
Diyabet: İleri derecede şeker hastası olan kişilerde, kanda ve idrarda atılmaması gereken maddeler bulunur. Bu sebeple de şeker hastalarının nefesi genellikle aseton gibi kokar.
Bu hastalıkların dışında çocukların burnuna kaçan ve çıkarılmayan maddeler, zaman içinde unutularak nefes kokusuna sebep olabilir. Bununla beraber;
- Reflü,
- Gastrit,
- Dispepsi gibi gastrointestinal sistem hastalıkları,
- Difteri,
- Dizanteri,
- Kızamık,
- Lösemi
gibi sorunlar da ağız kokusuna sebep olur.
Comments are closed.