Diş sağlığı ve diş eti hastalıkları günümüzde en önemli sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Ağız, sindirim kanalının ilk basamağı olduğu için de ağız ve diş sağlığı kesinlikle ihmal edilmemelidir. Ağız ve diş sağlığının bozulması; çiğnenen besinlerin sindirmeye destek olmamasına, konuşma bozukluklarına, tat alma duygusunun zayıflamasına ve yutma işlevinde bozulmalara dahi yol açabilmektedir.
Ağız ve diş sağlığında en önemli sorunlar; diş çürükleri ve diş eti iltihaplanmalarıdır. Diş eti hastalıkları, ilerlemesi durumunda çene kemiğinin erimesine kadar ciddi sorunlara yol açabilmektedir.
Diş Çürümesi Nedir?
Diş çürüklerinin oluşmasında en önemli üç etken; ağız ve diş bakımına önem vermemek, duyarlı diş yüzeyine sahip olmak ve beslenme düzenini ağız ve diş sağlığını destekleyecek şekilde düzenlememektedir.
Dişlerin temizlenmemesi; diş üzerinde, diş aralarında ve dilde besin artıklarının kalmasına yol açar. Besin artıkları ise zamanla bozularak dişlerin çürümesine yol açar. Ağız içerisindeki bakteriler yiyecek artıklarındaki şekerli maddeleri kullanarak onu saydam, yapışkan bir madde haline getirir ve dişler üzerine yapışmasını sağlar. Bu birikintilere plak adı verilmektedir. Besinlerin içerisinde bulunan şeker, asit barındırmaktadır. Asit ise, dişlere zarar vererek diş minesinin erimesine yol açabilmektedir. Erime sebebiyle de bakteri ve mikroplar yumuşak dokuya ulaşabilmektedir.
Asitler, diş minesinde deliklerin açılmasına yol açar. Bu delikler ise zamanla daha da büyür. Diş minesi eridiği zaman, çürük daha hızlı şekilde ilerler. İlerlemesi ile ağrı meydana gelir. Çürük daha da ilerlerse diş özü bölgesinde ve çene kemiği içerisinde cerahat oluşur. Bu durum ise diş apsesi olarak adlandırılır.
Diş ağrısı, çürüğün ilerlediği durumlarda oluşmaktadır. Ağrımayan dişler, bu sebeple tamamen sağlıklıdır düşüncesi yanlıştır. Düzenli olarak, 6 ayda bir diş hekimine başvurmak, sorunların erken tedavisi için oldukça önemlidir.
Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl Korunur?
Diş ve diş eti hastalıklarının erken teşhis ve tedavisi, ağız ve diş sağlığının korunması için en önemli adımdır. Bu sebeple de ilk olarak, yılda en az 2 defa bir uzmana görünmek alışkanlık haline getirilmelidir.
Diş çürümelerinin önlenmesi için içilen suların da florunun kontrol edilmesi gerekmektedir. Bunun dışında düzenli olarak ağız ve diş bakımının yapılması, beslenme düzeninin gözden geçirilmesi, ağız ve diş sorunlarının ihmal edilmemesi gerekmektedir.
Dişler, sert cisimlerle karıştırılmamalıdır. Fındık, ceviz gibi kabuklu besinler dişlerle kırılmamalıdır. Kişi, kendine uygun diş ve ağız bakım ürünleri kullanmalıdır.
Diş Fırçası Nasıl Seçilmelidir?
Ağız ve diş sağlığının korunmasında, düzenli bakım oldukça önemlidir. Ancak düzenli temizlik, ağız ve diş sağlığını korumak için yeterli olmayacaktır. İlk olarak, kişi kendine uygun diş fırçasını bulmalıdır. Her ağız ve diş yapısı farklıdır. Bu sebeple de bir diş hekimine başvurarak ideal fırça araştırılmalıdır. Genellikle önerilen diş fırçası ise; orta sertlikle, küçük başlı fırçalardır. Uygun fırça seçildikten sonra dişler en az günde iki kere düzenli olarak fırçalanır.
Dişler Nasıl Fırçalanır?
Dişlerin doğru fırçalanması, doğru temizlik için oldukça önemlidir. Ağız ve diş bakımı bir bütün olduğu için hiçbir aşama atlanmamalıdır.Fırça, diş eti çizgisine eğimli olmalıdır. Dairesel hareketlerle, dişlerin her yüzeyi fırçalanmalıdır. Dişler bir boy kaydırılarak fırçalama tamamlanmalıdır.
Diş fırçası 45 derecelik açı yapacak biçimde tutulur ve diş eti hizasından başlanarak ağız boşluğuna doğru fırçalamaya başlanır. Dış yüzeylerden başlayan fırçalama sert darbeler halinde değil, yumuşak ve daireler çizecek biçimde, ön dişlerden arka dişlere doğru yapılmalıdır.
Ardından dişlerin iç yüzeyleri fırçalanmalıdır. Ardından çiğneme yüzeylerine geçilmelidir.
Fırçalama, en az 2 dakika sürmelidir.
Diş fırçası en fazla 3 ay kullanılmalı ve ardından yenisi ile değiştirilmelidir.
Diş ipi kullanımı:
Diş fırçalamak, diş aralarındaki her yerin temizlenmesinde yeterli değildir. Diş ipi, diş aralarında kalan besinlerin temizlenmesi için oldukça önemlidir. Diş fırçalama işleminden sonra, günde iki defa diş ipi ile diş araları temizlenmelidir. Diş ipinin yanı sıra Arayüz Fırçalarının kullanımı da diş aralarının temizlenmesinde oldukça etkili bir çözüm sunar. Diş yapısına uygun olan bir Arayüz Fırçası ile günde iki defa diş araları temizlenmelidir.
Ağız bakım suyu:
Diş ipi kullanımı da tamamlandıktan sonra, ağız bakım suyu ile ağız içi çalkalanmalıdır. Böylece rutin temizlik tamamlanmış olacaktır. Ağız ve diş bakımının bir bütün olduğu unutulmamalı ve ihmal edilmemelidir.
Comments are closed.