AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HAKKINDA
Ağız, sindirim sisteminin ilk basamağıdır. Sağlıklı bir hayat için ağız ve diş sağlığı oldukça önemlidir. İçerisindeki doku ve dişlerde oluşabilecek hastalıklar kişinin genel sağlığını da etkileyebilir. İhmal edilen ağız ve diş, çürük, diş kaybı diş eti problemleri ve daha ciddi hastalıklara yol açar. Aynı zamanda sosyal, psikolojik ve fizyolojik olarak yaşam kalitesi olumsuz etkilenir. Bu nedenle ağız ve diş sağlığına çocukluk yaşlarından itibaren özen göstermek gerekir.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İLE İLGİLİ PÜF NOKTALAR!
- Uzun süreli diş fırçalamadan kaçınılır. Diş fırçalama süresi arttıkça diş etlerine baskı artar, dişlerdeki aşınmaya karşı direnç düşer. İdeal fırçalama süresi 2 dakikadır.
- Diş fırçalamadan önce fırçadaki kıllar olabildiğince kuru olmalıdır. Fırçayı ıslatmak dişlerin yeterince temizlenmemesine neden olur.
- Diş macunu leblebi büyüklüğünden fazla kullanılmamalıdır. Macun içerisindeki maddeler gereğinden fazla vücuda girer ise sağlık sorunları yaratabilir.
- Dişler yumuşak kıllı bir fırça yardımıyla yukarı ve aşağı yönlü 45 derecelik açı ile fırçalanmalı.
- Diş ipi kullanmak, fırçanın erişemediği diş aralarını temizlemekte oldukça önemlidir. Diş aralarında plak oluşmaması için diş ipi kullanmak gerekir. Aktident ara yüz fırçalarıyla diş ipinin yeterli olmadığı yerlerde rahatça temizleme işlemini yapabilirsiniz.
- Ağız kokusu var ise ihmal edilmeden diş hekimlerine başvurulmalı. Çünkü ağız kokusunun sebebi genellikle diş ve diş eti problemlerinden kaynaklanır.
- Düzenli olarak diş taşı temizliği yaptırmayı ihmal etmemek gerekir. Aksi halde ağızda biriken diş taşları diş eti hastalıklarına yol açabilir.
- Çocuklar için florür içermeyen diş macunları kullanılmalı. Florür içeren diş macununun yutulması çocuk sağlığını olumsuz etkileyebilir.
- Dişleri günde en az 2 olmak üzere 3 defa fırçalamak idealdir. Özellikle gece yatmadan önce ve sabah dişleri mutlaka fırçalamak gerekli.
- Ağız sağlığı için dil ve diş etlerinin temizliği de unutulmamalı.
- Fırçalama işleminin sonrasında mutlaka bakım suları ile ağız gargara yapılmalı.
- Dişlerde plak ve çürüğe neden olan şeker içerikli gıdaların tüketimi azaltılmalı.
- Dişlerde lekelenmelere yol açan sigara, kahve ve çay tüketimine dikkat edilmeli.
- Düzenli olarak en az 6 aylık periyotlar ile mutlaka diş muayeneleri yaptırılmalı.
- Diş fırçasını yetişkinlerde ortalama 3 ayda bir, çocuklarda ise 2 ayda bir değiştirmek gerekir. Değiştirme süresi kullanım sıklığı ve fırçadaki bozulmalara göre değişebilir.
Ağız ve diş sağlığınız için özel olarak hazırlanmış Aktident ağız ve diş sağlığı ürünlerini önerilen miktarda kullanabilirsiniz.
Comments are closed.