facebook twitter

Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Çocuklarda ağız ve diş bakımı bebeklikten itibaren başlamalıdır. Süt dişler, kalıcı dişlere rehberlik eden dişlerdir. Kalıcı dişlerin sağlıklı olması adına, süt dişlerin de sağlıklı olması gerekmektedir.

Süt dişler, kalıcı dişler kadar önemlidir!

Süt dişler, her çocukta farklı dönemde çıkabilmekle birlikte genellikle 6. Aydan itibaren alt ön bölgeden çıkmaya başlar. Süt dişler, 3 yaşına kadar tamamlanır. Bu dönemde çocuğun ağzında 20 adet süt dişi bulunmaktadır. Süt dişlerinin sağlıklı olarak çıkması, kalıcı dişlerde çarpışıklık olmasını engelleyen en önemli faktördür.

Çocuğun konuşma ve çiğneme işlevlerini yerine getirmeye de yarayan süt dişlerin sağlıklı olması, yetişkinlik döneminde düzgün konuşma ve düzgün bir şekilde besinleri çiğneyebilme açısından oldukça önem teşkil etmektedir.

Süt dişlerin yapısı, kalıcı dişlere göre daha farklıdır. Süt dişlerin çürümesi ya da çekilmesi; alttan gelecek olan kalıcı dişlere yer sorunu yaratacak ve çarpışıklığa yol açacaktır. Şayet çürük süt dişleri çekilmez ise; kronik iltihap da oluşabilmektedir. Bu durumda da çocuğun genel sağlığı olumsuz etkilenecektir.

Süt dişler neden çürür?

  • Süt dişler, kalıcı dişlere oranla daha çok organik madde içermektedir. Bu sebeple de daha kolay ve hızlı çürüme söz konusudur.
  • Çocuklar, yetişkinler gibi diş hassasiyeti ya da ağrı gibi sorunları yorumlamakta yetersiz kalabilirler. Bu sebeple de çürükler erken dönemde tespit edilemeyebilir ve ciddi ağrılar yaşandığında süt dişi için çok geç olabilir.
  • Çocuklarda ağız bakımı, ebeveyn tarafından yapılmalı ve kontrol edilmelidir. Tek başına bir çocuğun ağız ve diş bakımına dikkat etmesi zor olabilir. Çocukların el beceresi, diş fırçalama alışkanlığı ve diğer faktörler, ağız bakımı için yeterli olmayabilir.
  • Beslenme düzeninin yetersiz olması, dişlerin çürümesine yol açabilir.

Çocuklarda diş fırçalama:

Çocukluk döneminde kazandırılan diş fırçalama alışkanlığı, yetişkinlik döneminde de sürecektir. Bu sebeple, çocukluk döneminde diş fırçalama alışkanlığı hem süt dişlerin sağlıklı olmasına, hem alttan gelecek olan kalıcı dişlerin desteklenmesine, hem de yetişkinlik döneminde ortaya çıkabilecek ağız ve diş sorunlarının hafiflemesine yardımcı olacaktır.

Çocuklarda diş fırçası ve diş macun seçimi:

Çocuklara en uygun diş fırçasını bulmak için mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Böylece çocuğun ağız ve diş yapısına en uygun fırça bulanarak daha etkin bir temizlik sağlanabilir. Unutulmaması gereken nokta ise; 3 yaşından küçük çocuklarda macun yutma riski olduğundan, bu yaş grubundaki çocukların macun kullanmaması gerektiğidir.

Çocuk 3 yaşından büyük ise, bu yaş grubuna uygun bir macun ile yalnızca nohut büyüklüğünde bir macun sürülerek dişler fırçalanmalıdır.

Çocukların sağlıklı dişlere sahip olması için dikkate alınması gerekenler:

  • Çocuklar 7 yaşına kadar ebeveynleri ile dişlerini fırçalamalıdır. Bu sayede çocuğun dişlerini doğru fırçaladığından ve macunu yutmadığından emin olunabilir.
  • Anne ya da babanın çocuğuyla beraber dişlerini fırçalaması, çocuğun ağız ve diş bakımı için motivasyon kaynağı olacaktır. Bu sebeple anne ve baba çocuğu kendi başına dişlerini fırçalayacak yaşa gelene kadar, onunla beraber dişlerini fırçalamaya dikkat etmelidir.
  • Herhangi bir şikayeti olmasa bile, altı ayda bir diş hekimine gidilmelidir. Bu sayede çocukta meydana gelebilecek ufak sorunlar dahi erkenden teşhis ve tedavi edilebilir.

Çocuğunuzu ya da Bebeğinizi Koruyun!

  • Anne veya babada çürük ya da ağız ve diş eti sorunları mevcut ise, bu sorun bebeğe geçirilebilir. Bu sebeple de aile de bebeği için kendi ağız ve diş sağlığına önem göstermelidir.
  • Anne, baba ya da yakın akrabalar bebekle yakın temastaki kişilerdir. Yakın temasta olan kişilerin mutlaka ağız ve diş bakımına önem vermesi gerekmektedir.
  • Çürük ve diş eti hastalığı mevcut ise en kısa zamanda tedavi için bir uzmana başvurulmalıdır.
  • 3 adım denilen diş fırçalama, diş ipi ve ağız gargarası kullanımını aksatılmamalıdır.
  • Anne ya da baba çocukla aynı diş fırçasını kesinlikle kullanmamalıdır.
  • Bebeği besleyen kişiler biberonu ve emziği temizlemek, sıcaklık kontrolü yapmak için de olsa ağzına sürmemelidir.

 

Comments are closed.

× WhatsApp İletişim Hattı