facebook twitter

Diş Beyazlatma Nedir?

Sağlıklı ve beyaz dişler güzel bir görünümün ilk faktörüdür. Dişlerinizi düzenli olarak fırçaladığınız halde gün içinde sık tükettiğiniz gıdalar nedeniyle sararabilir veya dişlerinizin doğal rengi sarı olabilir. Bunun yanı sıra çocukluğunuzda dişlerinizin oluşumu sırasında ortaya çıkan yapısal bozukluklar ve bebekliğinizde ya da anne karnındayken maruz kaldığınız birtakım antibiyotikler nedeniyle dişleriniz sararabilir. Dişlerinizdeki renk farklılığı psikolojik rahatsızlıklara bile neden olabilecek bir sorundur. Dişlerinizi birtakım yöntemler yardımıyla beyazlatabilirsiniz. Dişlerinizi beyazlatmak için diş beyazlatıcı bazı ürünler kullanabileceğiniz gibi diş hekiminize diş beyazlatma (bleaching) tedavisi uygulaması için başvurabilirsiniz.

Diş Beyazlatıcı Ürünler Nelerdir?

Diş beyazlatıcı ürünler beyazlatıcı diş macunları, beyazlatıcı jeller ve bantlardan oluşur. İçeriğinde abresiv maddeler bulunan beyazlatıcı diş macunları ile dişlerinizi fırçalayarak dişlerinizin rengini açabilirsiniz. Bu ürünlerin içeriğinde beyazlatıcı madde olan hidrojen peroksit bulunmadığı için dişlerin derin tabakalarını etkileyemezler. Sadece yüzeysel lekeleri uzaklaştıran ürünlerdir. Bu ürünler dişlerinizin rengini sadece 1 tona kadar açabilirler. Beyazlatıcı jeller dişlerinizi beyazlatmak için kullanabileceğiniz diğer seçenektir. Beyazlatıcı jel ürünler peroksit bazlı jellerdir. Bu jelleri dişlerinizin yüzeyine küçük fırçalar yardımıyla sürerek uygulayabilirsiniz. Sıklıkla 14 gün boyunca günde 2 defa uygulanan ürünlerdir. Peroksit bazlı jelle kaplanmış beyazlatıcı şeffaf bantlar da dişlerinizi beyazlatmanızı sağlayabilecek iyi bir alternatiftir. Bu ürünü dişlerinizin üzerine yapıştırarak uygulamanız gerekir. Bu ürünlerle dişlerinizi beyazlatırken anlık olarak ilk birkaç gün içinde dişlerinizi beyazlatabilirsiniz. Fakat, bu ürünlerin kesin sonucunu 4 aylık bir periyot içinde alabilirsiniz.

Diş Hekimi Tarafından Uygulanan Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Diş hekiminizin uygulayacağı tedavi sonrasında dişleriniz 8 tona kadar beyazlayabilir. Diş hekimi tarafından uygulanan beyazlatma yöntemi ofis tipi ve ev tipi beyazlatma olarak iki kategoriye ayrılır. Ofis tipi beyazlatma işlemi bilinen en etkili diş beyazlatma yöntemidir. Diş hekiminiz diş beyazlatma işlemine geçmeden önce diş taşı temizliği yapar. Seanslardan önce ve sonra fotoğrafınızı alarak renk tespiti yapar. Genellikle 2 ya da 3 seans uygulanan diş beyazlatma tedavisi dişlerinizdeki renklenmeye göre değişebilir. Tedaviden önce diş etlerinizin zarar görmemesi için, diş hekiminiz diş etlerinizin üzerini koruyucu bir bariyer ile kapatır. Ardından beyazlatma jelini dişlerinize uygular. Yaklaşık 15 dakikalık sürelerle, 2 veya 3 seans boyunca dişlerinize beyazlatma jeli uygular. Diş beyazlatma tedavisi boyunca diş hekiminiz sizden renklendirici gıdalardan kaçınmanızı ve sigara kullanımını minimuma indirmenizi ister.

Ev Tipi Beyazlatma Nasıl Uygulanır?

Ev tipi beyazlatma tedavisinde diş hekiminiz renk tespit eder. Tedaviden önce alacağı ölçüyle size uygun bir şeffaf plak üretir. Ev tipi diş beyazlatma tedavisinde daha düşük oranda “Karbamid Peroksit” ihtiva eden beyazlatma ajanları kullanılır. Diş hekiminiz hazırladığı şeffaf plak ve beyazlatıcı ajan ihtiva eden tüpleri size vererek nasıl uygulayacağınızı anlatır. Hekiminizin verdiği ilacı günde 2 defa 2 hafta boyunca kullanmanız gerekir. Ya da hekiminiz sizden bu ilacı sadece geceleri uyurken 1-2 hafta boyunca kullanmanızı isteyebilir. Hekiminiz yapacağı haftalık kontrollerle, tedavinin nasıl gittiğini izler ve gereken değişiklikleri yapar. Beyazlatma yöntemine diş hekiminizle birlikte karar vermelisiniz.

Comments are closed.

× WhatsApp İletişim Hattı