Diş Çıkarma Jeli Zararlı Mıdır?
Diş çıkarma jeli bebeğin diş çıkarma sürecini kolaylaştırmayı amaçlayan ve bebeğin daha sağlıklı bir süreç geçirmesini amaçlayan yardımcı bir araçtır. Özellikle doktorların önerdiği ve içeriği bebek için zararlı olmayan onaylı diş çıkarma jeli kullanmak, bebeğin bu dönemi rahat atlatması için oldukça faydalıdır. Diş çıkarma jeli; ağrıyı, şişliği ve diş eti iltihabının azalmasına yardım eder. Ancak kullanılacak olan diş çıkarma jelinde bazı özelliklere dikkat etmek gerekmektedir.
Hangi Diş Çıkarma Jeli Bebek Sağlığı İçin Zararlı Değildir?
- Alkol içermeyen diş çıkarma jeli,
- Şeker ve renklendirici içermeyen diş çıkarma jeli,
- Gluten ve laktoz içermeyen diş çıkarma jeli,
- Paraben, SLS ve GDO içermeyen diş çıkarma jeli,
- Yutulduğunda zararsız olan diş çıkarma jeli, bebek için oldukça faydalıdır. Herhangi bir sağlık sorununa sebep olmayacaktır.
Sağlıklı bebekler genellikle altıncı aydan itibaren diş çıkarmaya başlar. 3 yaşına basıldığında ise süt dişler tamamlanmış olacaktır.
Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde diş çıkarma döneminde hemen hemen aynı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Ancak belirtilerin şiddeti her bebekte farklı olabilmektedir. Ancak en yaygın görülen belirtiler, huzursuzluk ve iştah kaybıdır.
Bebeklerde Görülen Diş Çıkarma Belirtilerinden Bazıları İse:
- Salya akıtmak,
- Ağlama,
- Huzursuzluk,
- Sürekli ısırma eylemi,
- Sinirli ruh hali,
- Ağrılı ve hassas diş etleri
- Kırmızı ve şiş diş etleri
Diş Çıkarma
Bebekler, diş etlerinin altında tam bir takım dişler ile dünyaya gelir. Bebek altı aylık olduktan sonra ise diş etlerinden dişler, yüzeye doğru çıkmaya başlarlar. Bu dişler süt dişleridir, çocuk 7 yaşına geldiğinde kalıcı dişler çıkmaya başlayacaktır. Süt dişleri, aşamalı olarak çıkmaktadır. İlk olarak alt ön dişler sürer. Ardından üst ön ve orta dişler çıkmaya başlar. Bu aşamadan sonra ise dişler 2-3 yıl içerisinde tamamlanmış olur.
Diş çıkarma sürecinde tedavi gerekir mi?
Diş çıkarma dönemi doğal bir süreçtir. Bu süreçte bebeğin tedavi olmasına gerek yoktur. Ancak farklı belirtiler meydana gelirse mutlaka bir uzmana başvurarak sorunun tespitinin yapılması gerekmektedir.
Bunun dışında ilk dişler çıktıktan hemen sonra ağız bakımı başlamalıdır. Diş etleri nemli ve temiz bir tülbent ile temizlenmelidir. Diş kaşıyıcılarının dolapta bir süre bekletilmesi ve sonra bebeğin çiğnemesine izin verilmesi de faydalı olabilir. Ancak diş kaşıyıcıların mutlaka hijyenik ve renkli olmamasına dikkat edilmelidir. Bebeğin ağrıyan ve kaşınan diş etlerini rahatlatmak için soğuk meyve püreleri ya da sebze püreleri verilebilir. Bu sayede diş etleri rahatlayacaktır. Ancak çocuk yemek yerken mutlaka yanında bulunulmalı ve boğulma durumlarına karşı tetikte olunmalıdır. Bebeğin salya akıtması diş çıkarma döneminde artmaktadır. Salya akışı fazla olduğu için cilt tahriş olabilir. Çene ve yanakların kuru tutulmasına dikkat edilmelidir.
Bebeklerin diş çıkarma döneminde bu denli zorlanmaması için mutlaka diş çıkarma jeli kullanılmalıdır. Diş çıkarma jeli güvenilir ve onaylı olmalıdır. Kolin salisilat ve benzokain içeren jellerden kaçınılmalıdır.
Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne (National Institutes of Health) göre kesinlikle yapılmaması gerekenler:
- Diş halkasını bebeğin boynuna bağlamak,
- Diş çıkarma sürecini hızlandırmak adına diş etlerine hasar vermek,
- Bebeğe aspirin vermek,
- Diş etlerine alkol sürmek,
- Buz gibi soğuk nesneleri direkt olarak diş etlerine koymak,
- Diş çıkarma tozlarını kullanmak.
Bebeğinizin ateşi çıkıyorsa ya da ishal olmuş ise:
Ateş ve ishal çeşitli durumlarda diş çıkarma sebebiyle meydana gelebilir. Ancak ateş ve ishal gibi durumlarda mutlaka zaman kaybetmeden bir doktora başvurmak gerekmektedir.
Aftamed Diş Çıkarma Jeli ürününü, hemen sipariş verip, güvenle kullanabilirsiniz.
Comments are closed.