facebook twitter

Diş Çürüklerini Önlemenin 10 Yolu

Diş Çürüklerini Önlemenin 10 Yolu

 

Diş Çürükleri’nden Kurtulun. Sindirim, ağızda başlamaktadır. Bu sebeple de ağız ve diş bakımının günlük ve düzenli olarak sağlanması oldukça önemlidir. Sağlıklı dişler, vücudun genel sağlığını da olumlu etkileyeceğinden meydana gelebilecek rahatsızlıklar için önlemler almak ve ağız bakımının önemini fark etmek, koruyucu ve önleyici tedaviler almak oldukça önemlidir. İnsan ağzında yaklaşık olarak 70 bakteri türü bulunur.

Bu bakteriler; besinlerde şekerlerle beslenir ve atık ürünler olarak asit üretir. Asit, diş minesine hasar verir ve çürüme süreci kısa sürede başlar. Özellikle de karbonhidrattan zengin besinler; diş çürüğünü tetiklemektedir.

Yemek yeme sıklığı ve diş çürümesi arasında doğrudan bir ilişki mevcuttur. Besinler kadar içecekler de diş çürüklerine yol açabilmektedir.Yapılan araştırmalar; günde en fazla 6 defa yemek yemenin sağlıklı olduğunu göstermektedir. Ancak bu durumda fluorlu diş macunları ile diş temizliğinin sağlanması gerekmektedir.

Tükürük salgısı, Diş çürükleri’n önlenmesi için oldukça önemlidir. Tükürük, dişlere temas ettiğinde iki mineral ortaya çıkmaktadır. Bu mineraller, diş minesine nüfuz eder. Bu sayede de onarım süreci başlar. Ağızda bulunan fluor ise bu onarımı destekler. Bununla beraber bakteriler tarafından üretilen asit, tükürük sayesinde nötralize edilir. Bu sayede de ağız ve diş yüzünde asit seviyesi düşer. Bundan dolayı da öğünler arasında 2-3 saat bırakılması oldukça önemlidir. Bu sayede ağızda bulunan mikroorganizmalar ürettikleri asit sebebiyle mineral kaybına yol açamaz, tükürük bu durumu onarabilir.

Tükürüğün bu konudaki önemli noktalarından bir diğeri ise; yiyecek parçalarının ağızdan ve dişlerden uzaklaştırılmasını sağlamaktır.

Tüketilen besinlerden en az 20 dakikada sonra dişler fırçalanmalıdır. Bunun dışında dişler fırçalanamıyorsa, şekersiz sakız çiğnenmeli ve tükürük miktarı arttırılmalıdır. Bu sayede dişlerin temizlenmesi desteklenir ve mikroorganizmaların parçalanması sebebiyle ortaya çıkan asidik PH normale döner.

    1. Düzenli ağız ve diş bakımı

Ağız ve diş bakımının, her gün olmak üzere, günde 2 defa yapılması oldukça önemlidir. Uyumadan önce ve kahvaltıdan sonra dişlerin fırçalanması ağız ve diş sağlığının ilk temel adımıdır. Dişler en az 2 dakika boyunca fırçalandıktan sonra diş ipi ve arayüz fırçası ile diş arasında kalan besin artıkları temizlenmelidir. Diş fırçası, dişlerin tüm yüzeyine ulaşamadığı için diş ipi veya arayüz fırçası kullanmak oldukça önemlidir.

Diş arasında kalan besin artıkları zamanla bozularak diş çürüklerine yol açabilmektedir. Günlük bakım rutinin son aşaması olarak da uygun bir gargara kullanmak ve hijyeni sabitlemek ve desteklemek gerekmektedir. Her gün, iki defa yapılması gereken bu işlemler, alışkanlık haline getirilmelidir. Aksi halde ağız ve diş bakımı tam olarak sağlanamayacak ve dişeti hastalıkları meydana gelebilecektir.

Diş ipi veya arayüz fırçası yaygın olarak kullanılmamaktadır. Bu sebeple de toplumumuzda dişeti hastalıkları ve çürükler yaygın olarak görülmektedir. Dişler iyi ve etkin fırçalansa dahi, arayüzler ve protezlerin altı yalnızca diş ipi veya arayüz fırçası ile temizlenebilmektedir. Yapılan araştırmalar; diş plağının temizlenmesi diş fırçasının etkisinin %66 olduğunu belirtmiştir. Bununla beraber diş ipi veya arayüz fırçaları ise bu işlemde %34’lük bir görev oynayarak ağız bakımını tamamlamaktadır.

    1. Beslenme düzeni ağız ve diş sağlığı için oldukça önemli!

Beslenme düzeninin yeterli ve dengeli olması; ağız ve diş sağlığını da doğrudan etkilemektedir. Özellikle de günlük olarak alınması gereken vitamin, mineral, karbonhidrat ve kalsiyum dişlerin sağlığını korumasına yardımcı olacaktır. Diş sağlığını olumsuz etkileyebilecek olan asitli içecekler, kafeinli içecekler, şekerler, yapışkan besinler ya da fast foodlar, ağız ve diş sağlığının bozulmasına yol açacaktır.

    1. Dişlerinizle besinleri kırmamaya özen gösterin!

Fındık, ceviz gibi kabuklu yemişlerin, dişler aracılığı ile kırılmamasına özen gösterilmelidir. Bu aşamada dişler kırılabilmekte ve diş minesine zarar verilebilmektedir.

    1. Lifli besinleri tercih edin!

Havuç, elma gibi besinler dişlerin doğal temizleyicisidir. Dişlerin temizlenmesini ve güçlenmesini sağlayan besinleri mutlaka düzenli olarak tüketmelisiniz.

    1. Şeker ve çikolata dikkat!

Şeker ve çikolata gibi gıdalar, yapışkan özelliktedir. Bu sebeple de diş yüzeylerine yapışabilir ve o alanda kalabilir. Bu gibi maddelerin tüketilmesinden sonra dişler mutlaka fırçalanmalıdır. Fırçalama mümkün olmuyorsa uygun ürünlerle ağız çalkalanmalıdır.

    1. Çocukların dişleri çıktıktan sonra, fissür örtücü uygulanmalıdır!

Fissür örtücü, çocuklar diş çürüklerini önlemenin en etkili yoludur. Bununla beraber çocuklara ağız ve diş sağlığının önemi uygun bir şekilde anlatılmalı ve bu konuda alışkanlık kazanmaları sağlanmalıdır.

    1. Kendinize uygun ağız ve diş ürünlerini tercih edin!

Yanlış ürünlerin kullanımı, dişlere faydadan çok zarar verecektir. Bu sebeple de önce hekiminize danışarak bu konuda bilgi almalısınız. Daha sonra da diş yapınıza uygun ürünleri tercih etmelisiniz. Bu sayede örnek olarak diş protezi kullanıyorsa, buna uygun ürünler kullanılmalı, diş hassasiyeti varsa, farklı ürünler kullanılmalıdır.

    1. Diş ipi , arayüz fırçası ve gargara unutulmamalıdır!

Diş ipi,arayüz fırçası ve gargara ağız hijyenin sağlanması açısından diş fırçalamak kadar önemlidir. Her kişinin diş arasında mesafe farklıdır. Bu sebeple de uygun diş ipi veya arayüz fırçası tercih edilmelidir. Diş iplerinin veya arayüz fırçalarının milimetreleri farklı olabilir. Bu sebeple de bir uzmana danışarak bilgi almak daha sağlıklı olacaktır.

    1. Tercih edilecek ağız gargarasının içerikleri dikkate alınmalıdır!

Piyasada bulunan ağız gargaraları, alkol ve şeker içerebilmektedir. Bu sebeple alkol ve şeker içermeyen, onarıcı özelliği bulunan bir gargara tercih edilmelidir. Bu sayede dişler aşınmadan temizlenebilecektir.

    1. Düzenli olarak hekim kontrollerine gitmek!

Düzenli olarak hekim kontrollerine gitmek, alışkanlık haline getirilmelidir. Bu sayede erken dönemde hastalıkların tedavisi sağlanabilecektir. Herhangi bir sorun ya da belirti mevcut olmasa dahi, hastalığa dönüşebilecek problemler diş hekimi tarafından görülebilir ve engellenebilir. Bununla beraber plak ya da diş taşı oluşumu da mevcut ise, hekim tarafından temizlenebilir.

 

Comments are closed.

× WhatsApp İletişim Hattı