Bireyler yıllar içinde ağız ve diş sağlıklarına gereken özeni göstermediklerinde, düzenli olarak bakım yapmadıklarında diş kayıpları yaşayabilmekteler ve ağız içi enfeksiyonlar, diş eti iltihapları oluşabilmektedir. İşte böyle vakalarda en etkili tedavilerden birisi diş protezi takılmasıdır. Ancak unutulmamalıdır ki; diş protezi ağız ve diş bakımı ve sağlığı konusunda geç kalınması durumunda uygulanan bir tedavidir. Diş protezi uygulamasında kişinin kaybettiği dişlerin yerine yapay araçlarla takma dişler yapılır ve bu sayede dişlerin eski fonksiyonlarını yerine getirmeleri sağlanır. Zira diş kaybı kişinin yeme, içme, gülme, konuşma gibi en doğal aktivitelerini bile kabusa çevirebilmekte, estetik olarak da kişinin görünümünü olumsuz etkiler.
Ancak protez dişler kişinin ağız ve çene yapısına uygun bir şekilde hazırlandığından ve doğal dişlerine en yakın yapıda oluşturulduğundan kişiyi estetik ve işlevsel olarak asla rahatsız etmez. Diş protezleri kişilerin tıpkı diş kaybından önceki dönemlerdeki gibi yiyip içebilmesini, konuşup gülebilmesini sağlamaktadır. Ancak diş protezi genelde çok net ve doğru bilinmediğinden, bireylerin aklında efsane tarzı yanlış inanışlar, fikirler kalmış durumdadır.
Protez dişler yapay olduklarından düzenli temizlenmese de sorun olmaz
Yanlış. Çeşitli nedenlerle kaybedilen ya da hasar gören dişlerin yerine takılan protezler yapay malzemeden oluşturulmaktadır. Ancak protez dişler de tıpkı doğal dişler gibi, belki de daha fazla özen ve bakım gerektirirler. Bununla birlikte protez diş temizliğinde bütün yüzeylerin tam olarak detaylı bir şekilde temizlenmesi önem taşımaktadır. Eğer protez dişlere gerekli özen gösterilmez ve düzenli olarak bakım yapılmazsa ağızda enfeksiyonlar oluşabilir ve rahatsız edecek derecede ağız kokusu oluşabilir.
Protez diş temizliğinde günlük diş macunları yeterlidir
Yanlış. Diş protezleri özel malzemeden üretilmektedirler ve bu sebeple de özel bakıma ihtiyaç duyarlar. Özellikle sabit protezlerin mutlaka diş ipleri ve arayüz fırçası ile temizlenmesi gerekmektedir.
Hareketli protezlerin temizliği zordur
Yanlış. Hareketli protezler, normal olarak fırçalandıktan sonra, ekstradan kimyasal sıvılarda bekletilmeye ihtiyaç duymaktadırlar. Ancak bu durum kişiyi rahatsız edecek ya da zorlayacak bir olay değildir.
Her yemekten sonra diş protezinin temizlenmesi gerekmez
Yanlış. Diş protezleri kirlenme ve yıpranma açısından ekstra özen gösterilmesi gereken yapıya sahiptirler. Bu sebeple her yemekten sonra protezlerin çıkarılıp protez jeli veya diş protezi temizleme tableti ile temizlemenin de arkasından bol su ile yıkanmasında fayda vardır.
Diş protezlerini günde bir kez fırçalanması yeterlidir
Yanlış. Diş protezlerinin her öğünden sonra ve akşam yatmadan önce mutlaka fırçalanması gerekir.
Protez dişler için özel bir macun ya da fırça kullanmaya gerek yoktur
Yanlış. Protez dişler normal dişlerden daha farklı ve özel bir yapıya sahiptirler. Bu sebeple protez dişler için üretilen diş fırçaları ve protez jeli kullanılması gerekmektedir. Her fırçalamada olmasa da en azından günde bir kez, yatmadan önce diş protezi fırçası ve protez jeli ile temizlemek faydalı olacaktır.
Diş protezleri sağlam yapılı olduklarından aşınma ve lekelenme olmaz
Yanlış. Elbette ki diş protezleri sağlam ve dayanıklı maddelerden üretilmektedirler. Ancak aşındırıcı tozlarla fırçalandığında, proteze uygun olmayan fırça ve macunlar kullanıldığında diş protezleri aşınır, lekelenebilir ve kısa sürede hasar görebilir.
Diş protezlerinde lekeler günlük diş temizleyicileriyle giderilebilir
Yanlış. Diş protezlerinde oluşan lekeler ve tartarlar normal dişlere oranla daha kalıcıdırlar. Bu sebeple diş protezlerinde oluşan leke ve tartarların protez temizleyici jel ile temizlenmesi gerekir. Aksi halde protez zarar görebilir ve protezin ömrü kısalır.
Düzenli olarak bakımı yapılan protezin özel sıvılarda bekletilmesine gerek yoktur
Yanlış. Diş hekiminin önerileri doğrultusunda bakımı ve temizliği yapılan diş protezlerinin de zaman zaman özel protez sıvılarında bekletilmesi gerekir. Diş doktorunun uygun gördüğü aralıklarla protez, kimyasal sıvı içinde bekletilir ve ardından yıkandıktan sonra kullanılabilir. Bu sayede diş protezinin ömrü uzatılabilecektir.
Diş protezlerinin doktor kontrolüne ihtiyacı yoktur
Yanlış. İster doğal dişler olsun isterse protez dişler olsun her bireyin yılda 1-2 kez düzenli olarak diş hekimine gidip ağız ve diş sağlığı‘nı kontrol ettirmesi gerekmektedir. Zira diş kayıplarının ve ağız sağlığı sorunlarının da pek çoğu düzenli kontrollere gidilmemesinden kaynaklanmaktadır. Bu bakımdan özellikle diş protezlerinin doktorun önerdiği aralıklarla kontrol edilmesinde fayda vardır.
Comments are closed.