facebook twitter

Diş Protezi Bakımında Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

İnsanların birçoğu diş kayıpları yaşarlar. Diş protezleri eksik dişleri tamamlamak için sağlam bir çözüm sunarken, protezlerin ömrünü uzatmak ve genel ağız sağlığını korumak için yapılması gereken bir bakım rutini vardır. Tüm diş protezi kullanıcılarının protezlerinden en iyi şekilde faydalanmaları için yapılması ve yapılmaması gerekenlere göz atalım.

Uygun Bakım Neden Önemlidir?

Doğru diş protezi bakımı, yapmış olduğunuz yatırımınızı korumanın yanında, ağzınızı ve kalan dişlerinizin sağlıklı kalmasını da sağlar. Protezlerin doğru şekilde bakımının yapılmaması durumunda, rahatsızlık verici düzeyde çeneye oturmama ve hatta bazı ciddi ağız sağlığı sorunlarına yol açabilir. Uygun bir protez bakımı rutini izlenmediğinde, plak parçacıkları toplanarak kronik ağız kokusuna, diş eti hastalıklarına ve kalan dişlerin kaybına neden olabilir.

Diş protezinizin ömrünü nasıl uzatabilirsiniz?

Protezlerin ömrünü uzatabilecek veya komplikasyonlara neden olabilecek yapılması ve yapılmaması gereken uygulamalar vardır.

Yapılması Gerekenler;

  • Mümkün olduğunca gıda parçacıklarını gidermek için her yemekten sonra diş protezlerini yıkayın. Gıda parçacıkları çıkartılmazsa, parçalanmaya/çürümeye başlayarak kötü koku veya diş eti hastalığına neden olacaklar.
  • Protezlerinizi günlük olarak fırçalamaya çalışın. Yıkama işlemine ek olarak, fırçalama işlemi gıdayı daha fazla uzaklaştırmak için kullanılır. Doğal dişlerinizde olduğu gibi hafifçe 45 derecelik bir açıyla fırçalayın.
  • Protezlerinizi her gece suya veya protez temizleme çözeltisine batırın. Protezlerin nemli kalması gerekir ve bu işlem nemli kalmasını sağlamak için uygun bir yoldur. Doktorunuz tarafından önerilen bir tavsiye kullandığınızdan emin olun.
  • Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin. Düzenli kontroller, protezin çeneye doğru oturmasını sağlamak ve olası bir sorunu tespit etmek için önemlidir.

Yapılmaması Gerekenler;

  • Çok sert ve aşındırıcı diş macunu veya fırça KULLANMAYIN. Protezine zarar verebilirler.
  • Kendi protezlerinizi kendi başınıza ayarlamaya veya düzeltmeye çalışmayın.
  • Düşürmeyin. Çok hassas ve kolay kırılabilirler.
  • Kuru kalmalarına izin vermeyin. Protezleri kullanmadığınız zaman, su veya temizleme solüsyonu içerisinde muhafaza etmeye özen gösterin.

 

Comments are closed.

× WhatsApp İletişim Hattı