Ağız ve diş sağlığına gereken özenin gösterilmemesi, yaralanma ve ilerleyen yaşla dişlerin güçsüzleşmesi dolayısıyla diş kayıpları yaşanmaktadır. Diş kaybı; kişinin beslenme düzenini bozmakta, yaşam standardını düşürmektedir. Bununla birlikte diş kaybı yaşayan kişilerin estetik görüntüleri de bozulduğundan, giden dişin yerine hem estetik görüntüyü düzeltecek hem de doğal dişin fonksiyonlarını gerçekleştirilebilecek bir tedavi uygulanması önemlidir. İşte tam da bu kapsamda uygulanmakta olan protez dişler, bireyler için önemli bir kazanımdır. Hafif metalden üretilen ve doğal diş yerine kullanılan protez dişler; akrilik, reçine ve özel plastiklerle gerçek gibi görünen dişlerdir. Hastanın çene ve ağız yapısı doktor tarafından incelenerek, hasta için en uygun protez diş uygulanır ve gerçek dişle aynı performans alınabilir. Protez dişler; tam protez, alt ve üst diş protezleri ve kısmi protez olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Kullanılan bu protezler sabit protez ve hareketli protez olmak üzere ikiye ayrılırlar.
Tam protez
Kişinin bir rahatsızlık ya da kaza sonucu tüm dişlerini kaybetmesi durumunda doğal dişlerin tamamı yerine tam protez uygulanır. Tam protezlerde protezi ağızda tutan kuvvete, protezin tutuculuğu adı verilir. Dişler çekildikten sonra çene kemiği üzerinde kalan kısım kret olarak adlandırılır. İşte tam protez yapılacak hasta yeterli derecede krete sahipse protezler direkt olarak uygulanır. Yeterli krete sahip olmayan hastalarda ise tam protez için ön bölgeye 2 ya da 4 tane implant yapılır ve bu sayede protezin düşmesi, vuruk oluşması engellenir. Tam protezler hareketli protez grubuna aittirler ve bu sebeple de hastanın proteze alışması için belli bir süre gerekmektedir. Hareketli protezlerin genel sorunu hastanın alışması evresinde oluşan vuruklar ve tutuculuk durumudur. Protez takıldıktan sonraki süreçte doktor belli aralıklarla hastanın kontrole gelmesini ister ve bu kontrollerde vuruklar izlenir. Tam protezlerde alışma döneminde yaşanan sorunlarda hastanın sabırlı ve azimli olması gerekmektedir.
Alt ve üst diş protezleri
Hastaların sadece alt dişlerinin ya da üst dişlerinin tamamını kaybetmesi veya deforme olması durumunda alt ya da üst dişlerin tamamına protez uygulanmaktadır.
Kısmi protez
Kısmi protez; dişlerden bir ya da birkaç tanesinin kaybedildiği durumlarda doğal dişlerin (yerine) uygulanmaktadır. Kısmi protez kullanıldığında geriye kalan doğal dişlerin hizası korunur ve diğer dişlerin kayması, kaybedilmesi bu sayede önlenmiş olur.
Sabit protez
Sabit protezler hastanın ağzında az sayıda diş eksik olduğunda, yanlardaki diğer dişlerin şekillendirilmesiyle kullanılmaktadır ve köprü, kuron, kaplama olarak da bilinirler. Sabit protezler laboratuarda hazırlanır ve diğer dişlere yapıştırılırlar. Sabit protezler diğer dişlere yapışık olduğundan ve çıkarılıp takılma gibi bir durumları olmadığından çok titizlikle temizlenmeli ve bakım yapılmalıdır. Metal destekli porselen, metalsiz porselen ve porselen laminete olmak üzere üç çeşidi bulunan sabit protezlerden hasta için en uygununun hangisi olduğu doktor tarafından belirlenir.
Hareketli protez
Hareketli protezler hastanın bir ya da birkaç tane diş eksiği olduğunda kullanılır ve hasta istediği aman bu protezleri kendisi çıkarıp takabilir. Hareketli protezler klasik parsiyel protez, hassas bağlantılı protez, tam protez, immediat protez ve diş üstü protez olarak beşe ayrılmaktadır. Hareketli protezlerde kimi zaman diş kesimine ihtiyaç duyulmadan kısmi diş eksiklikleri tamamlanabilir ve diğerlerine göre daha kısa süreli, uygun fiyatlı bir tedavidir.
Protez kullanan hastalar nelere dikkat etmelidir?
- Hasta ilk kez protez kullanacaksa ve buna tam protezle başlayacaksa alışma süresi daha uzun sürer. Ancak daha önceden kısmi protez kullanmış hastaların tam proteze alışması daha kolay olur.
- Protez kullanımına yeni başlayanların dil ve dudakları kullanımı da önem taşımaktadır. Alışma evresinde hasta dil ve dudaklarını proteze fazla değdirmemeye çalışmalıdır.
- Alt protezler dil ve dudakla daha fazla temas ettiğinden hasta için alt protezlere alışmak daha zordur.
- Protez takıldığı ilk zamanlarda hastanın konuşması, kelimeleri telaffuzu değişebilmektedir. Bunun için hastanın telaffuz etmekte zorlandığı sözcükleri yüksek sesle sık sık söylemesi faydalı olacaktır.
- Özellikle tam protezler ilk takıldığı gün hastanın çok küçük lokmalarla beslenmesi, proteze alışılması için önemlidir. Hastanın eskisi gibi rahat yemek yiyebilmesi için yaklaşık 4 hafta, 1 ay gibi bir sürenin geçmesi gerekir. Bu süreçte hastanın dudakları tamamen kapalı konumdayken yiyecekleri yavaş yavaş çiğnemesi faydalı olur.
Aktident Diş Protezi Temizleme Seti ürününü, hemen sipariş verip, güvenle kullanabilirsiniz.
Comments are closed.