Diş sararması, kötü ağız bakımının bir göstergesidir ve genellikle çürük belirtisidir. Sararmış dişler, diş üzerinde plak oluşumunu haber vermektedir. Tüketilen besinler, ağız ve diş bakımı yapılmadığı taktirde, diş üzerinde birikerek plak oluşumuna yol açmaktadır. Sindirim, ağızda başladığı için, ağız içerisinde bulunan mikroorganizmalar, çiğneme ile mideye oradan da kana geçebilir. Bu sebeple de genel sağlık üzerinde ciddi riskleri olabilir. Bununla beraber sararmış dişler, sosyal açıdan da büyük olumsuzluklar yaratmaktadır. Gülerken dişleri kapama refleksi, özgüven kaybı ve benzeri sorunlar meydana gelebilmektedir. Aynı şekilde diş protezlerinde de sararma meydana gelebilir. Bu durum; diş protez bakımının yeterli yapılmadığına işarettir.
Dişler neden sararır?
Dişler; ağız bakımının düzenli sağlanamadığı durumlarda meydana gelmektedir. Şayet kişi kendine uygun doğru ağız bakım ürünlerini, her gün ve düzenli olarak kullanıyorsa dişlerde sararma meydana gelmeyecektir. Bunun dışında kişinin yanlış ağız bakım ürünlerini kullanması da dişlerde sararmaya yol açabilmektedir.
Dişler günde en az 2 defa, 3 dakikalık bir süre ile etkin bir şekilde fırçalanmalıdır. Diş protezlerinin bakımı da düzenli olarak yapılmalıdır. Aksi halde protezin ömrü kısalacak ve farklı sorunlar meydana gelecektir. Özellikle tüketilen tatlılar, kafein içeren besinler, yapışkan gıdalar ya da asitli içecekler, dişlerde sararmayı hızlandıracaktır.
- Dişlerde sararmayı engellemek için siyah çay yerine yeşil çay tüketilmelidir.
- Dişler üzerinde leke bırakabilecek çay, kahve, şarap gibi faktörlerden hemen sonra mutlaka dişler fırçalanmalıdır.
- Asitli içecekler, diş minesine zarar vermektedir. Bu sebeple de dişlerde oluşan renk değişimine yol açabilmektedir. Bundan dolayı asitli içeceklerden olabildiğince uzak durulmalıdır.
- İçeriğinde kimyasal bulunan jelibon, bonibon gibi gıdalar genel sağlıkla beraber, diş sağlığını da büyük ölçüde etkilemektedir. Özellikle dişe yapışan ve diş aralarına girerek çürüklere sebep olabilen bu besinlerin tüketilmemesi önerilmektedir.
- Kahveden vazgeçemeyenler ise kahve içtikten sonra dişlerini mutlaka fırçalamalıdır. Şayet bu mümkün değilse, şekersiz sakız çiğnemeli ve ağzını temiz su ile çalkalamalıdır.
Sararan protezler beyazlatılabilir mi?
Çeşitli sebeplerden dolayı kaybedilmiş dişlerin yerine, bu eksikliği gidermek amacıyla protez uygulaması yapılabilir. Diş protezlerinin temizliği, doğal dişler kadar önemlidir. Hasta, protezin bakımını aksattığında, protezde eskime ve sararma meydana gelebilir. Temizliğine önem verilmeyen diş protezleri ağız enfeksiyonlarına, ağız kokusuna ve diş eti çekilmelerine yol açabilir.
Diş Protezi Temizliği ve Bakımında Dikkat Edilecek Hususlar
- Yemeklerden sonra ve yatmadan önce protezlerin temizlenmesine dikkat edilmelidir. Yemeklerden sonra kişinin yanında taşıyacağı portatif bir set, protez temizliği için idealdir.
- Diş protezi temizlenirken elden kayabilir ve düşebilir. Bu sebeple protez temiz bir havlu üzerinde temizlenmelidir.
- İlk olarak protez bol su ile yıkanmalıdır. Bu sayede besin artıkları protezden uzaklaştırılmış olacaktır.
- Çok sert olmayan bir diş fırçasıyla protezinizin her tarafını, damak da dahil olmak üzere, detaylı bir şekilde fırçalayın. Fırçalama esnasında protezi temizlemek için protezler için üretilmiş bir diş macunu kullanmak gerekmektedir.
- Diş protezleri, bu iş için özel olarak üretilmiş temizleme ürünleri ile temizlenmelidir. Aksi halde protezde hasarlar ve yıpranmalar meydana gelebilir.
- Farklı amaçlar için üretilmiş temizlik malzemeleri protez temizliğinde kullanılmamalıdır. Deterjan gibi ürünler protezinizin yapısına zarar verebileceği gibi sağlığınız için de sakıncalı olabilir.
- Protez temizleme jelleri, ıslak diş protezine uygulanmalıdır. Ardından protezler temiz su ile durulanmalıdır. Bu sayede protez üzerindeki sigara ve kahve lekeleri giderilecektir.
- Antibakteriyel etkiye sahip protez temizleme ürünleri kullanılmalıdır.
Aktident Diş Protezi ürünlerini, hemen sipariş verip, güvenle kullanabilirsiniz.
Comments are closed.