facebook twitter

Medikal Diş Temizliği Nedir? Neden Gereklidir?

Ağız bakımı ve diş sağlığı, estetik açıdan olduğu kadar genel sağlık açısından da büyük önem taşır. Çocukluk çağından yetişkinliğe kadar kötü ağız hijyeni enfeksiyon, diş eti hastalığı, diş kaybı ve kalp krizine varan sağlık sorunlarına yol açar. Buna benzer sorunların ortaya çıkmaması için düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapılmalıdır. Düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapmadığınız takdirde, diş taşları ve diş lekeleri ortaya çıkabilir. Dişlerde ortaya çıkan lekeler ve taşlar için medikal diş temizliği gerekir ve bu temizliği ancak bir diş hekimi gerçekleştirebilir. Peki, medikal diş temizliği nedir, neden böyle bir temizliğe ihtiyaç duyulur?

Medikal Diş Temizliği Nedir?

Diş hekimleri tarafından yapılan medikal diş temizliği öncesinde ayrıntılı bir ağız muayenesi yapılır. Yapılan kontrollerin ardından gerekliyse medikal diş temizliği yapılır. Medikal diş temizliği sırasında, diş yüzeyinde bulunan plaklar ve tartarlar temizlenir. Çeşitli aletler kullanılarak yapılan medikal diş temizliği, diş yüzeyini kaplamış olan tartar ve plakların temizliğinde etkilidir. Diş minesine zarar vermez. İşlem sonrasında dişleriniz temiz ve pürüzsüz bir görünüme kavuşur. Medikal diş temizliği sırasında diş taşı ve varsa diş eti iltihabı temizlenir. Diş taşı temizliğinde genellikle ultrasonik cihazlar kullanılır. Diş eti iltihabı temizliğindeyse, diş hekiminizin önereceği ilaç ve gargarayı kullanabilirsiniz.  Diş hekiminiz gerekli görürse uyguladığı medikal diş temizliği işleminden sonra, dişlerinizi beyazlatmaya ve parlatmaya yönelik uygulamalar da yapabilir.

Medikal Diş Temizliği Neden Gereklidir?

Besinleriniz dişlerinizde bıraktığı kalıntılarla, ağzınızdaki asidik ortam dişlerinizde bakteri plaklarının birikmesine yol açar. Dişlerinizdeki bakteri plaklarını temizlemek, dişlerinizde ve ağzınızda kalan besin kalıntılarını yok etmek, ağzınızda oluşan asidik pH’ı nötr ederek kontrol altına alabilmek için, düzenli olarak dişlerinizi fırçalamanız gerekir. Düzenli diş fırçalamadığınız ve arayüz fırçası ve diş ipi kullanmadığınız takdirde, dişlerinizde meydana gelen bakteri plakları uzun süre kalır. Bakteri plakları diş minesine zarar vererek dişlerinizin çürümesine neden olur.  Buna ek olarak bazı bakteri plakları da sertleşerek tartar olarak tanımlanan diş taşlarını meydana getirir. Tartarlar oldukça sert bir yapıya sahip oldukları için normal diş fırçalama yöntemiyle yok edilemezler. Ancak diş hekimleri, medikal diş temizliği uygulayarak dişlerinizi temizleyebilir. Medikal diş temizliğini gerektiren bir başka durumsa; çay ve kahvenin sıkça tüketimi ve sigara kullanımı nedeniyle ortaya çıkan dişlerdeki renk değişimi ve lekelerdir. Medikal diş temizliğine ihtiyacınızın olup olmadığını anlayabilmeniz için, bir diş hekimine danışmanız gerekir. Yetişkinlerin yılda en az bir kere diş hekimine gitmesi gerektiğini unutmayın.

Comments are closed.

× WhatsApp İletişim Hattı