Ağız sağlığında dil temizliği diş fırçalama kadar önemlidir. Ancak, birçok kişi ihmal eder ve dil temizliğinin öneminin farkında değildir. Dil düzenli olarak temizlenmediği takdirde bazı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olabilir. Her gün dişleri fırçalandıktan sonra düzenli olarak dil temizleme işleminin de yapılması gerekir. Günde en az 1 kez diş fırçalama sonrası dili de fırçalamak yeterlidir.
Dil Temizliği Nasıl Yapılır?
Dil temizleme işlemi ağız ve diş temizliğinin rutinlerinden biridir. Özellikle ağız kokusundan şikayeti olan kişiler, kesinlikle dil temizliğini ihmal etmemelidir. Dil nasıl temizlenir bilmeli ve dili temizlerken bazı kurallara dikkat etmelisiniz;
- Dilin büyük bir kısmını görebilecek şekilde dışarı çıkarmalısınız.
- Dilde beyaz kısımlar varsa, bu bölgelerde bakteriler olduğu anlamına gelir. İlk olarak bu kısımları temizlemelisiniz.
- Dil spatulası gibi özel olarak tasarlanmış dil aparatları kullanılabilirsiniz. Diş fırçası ya da spatula yardımı ile dilin arka tarafından ön kısmına doğru çok bastırmadan çekerek temizlemelisiniz. Bakterilerin temizlendiğinden emin olana kadar bu işlemi tekrar etmelisiniz.
- Dişler fırçalandıktan ve dil temizlendikten sonra diş ipi kullanımı ile ağız ve diş temizliğinizi tamamlayabilirsiniz.
Dil üzerinde biriken bakterilerin dişlerde oluşan bakterilerden çok daha fazla olması ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle ağız ve diş temizliğini tam anlamıyla yerine getirebilmek için dil temizliği konusuna önem vermeniz gerekir.
Dil Temizliği Faydaları Nelerdir?
Dil temizliğinin ağız ve diş hijyenin rutin bir işlemi olduğunu unutmamalısınız. Dil temizliğinin birçok faydası vardır. Diş temizliğinin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Ağız kokusuna sebep olan bakterilerin giderilmesinde etkili bir rol oynar.
- Dil yüzeyinde biriken bakterilerin büyümesini ve yayılmasını engeller. Böylece ağız ve dişlerde meydana gelebilecek rahatsızlıkların önüne geçer.
- Bazı rahatsızlıkların ortaya çıkmasını da engeller ve genel sağlığın korunmasına yardımcı olur.
- Dilde üzerinde biriken bakteriler dişlerde plak oluşmasına neden olabilir. Dolayısı ile dil hijyenine dikkat ederek plak oluşumu önleyebilirsiniz.
Dil temizliğini düzenli olarak yaptığınız zaman ağız ve diş hijyenini tam olarak sağlanabilirsiniz. Böylece daha sağlıklı ve uzun ömürlü dişlere de sahip olabilirsiniz.
Comments are closed.