Diş Protezi Ne Zaman Kullanılmalı?
Diş protezi porselen, seramik veya zirkonyumdan yapılan yapay diştir. Çeşitli sebeplerle eksilen dişlerin, yerine konularak konuşma ve ağız içerisindeki çiğneme faaliyetlerine destek verir. Protez diş ihtiyacı, kalıcı dişlerin kaybedilmesi sonucunda ortaya çıkar. 6 yaş civarında süt dişlerimiz dökülür ve yerine ömür boyu kullanacağımız kalıcı dişler çıkar. Kalıcı dişlerde oluşan hasarlar, aşınmalar ve çürümeler önlenemediğinde onu ikame edebilecek başka bir dişimiz çıkmaz. Bu gibi durumlarda; hastanın çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının doğala en yakın şekilde gerçekleştirebilmesi için, diş protezi tedavisi uygulanır. Diş protezi tedavisi için belirli bir alt veya üst yaş sınırı yoktur. Gençler ve yaşlılar, diş hekimi tarafından uygun görüldüğü taktirde diş protezi yaptırabilir.
Kimler Diş Protezi Taktırabilir?
Diş protezi, tüm veya kısmi olarak kalıcı dişlerini kaybeden kişiler tarafından tercih edilmektedir. Ancak diş protezlerini yaptırabilmek için, bazı kriterlerin sağlanması gerekir. Bu kriterler, yaptırdığınız diş protez çeşidine göre değişmektedir. Protez dişler, ağız içerisine yapıştırıcılar kullanılarak sabitlenebildiği gibi, takılıp çıkarılabilen hareketli bir forma da sahip olabilmektedir. Sabit veya hareketli diş protezlerinden birine sahip olmak istiyorsanız ağız ve diş yapınızın aşağıdaki şartları sağlıyor olması gerekir:
- Sabit Diş Protezi :
Dişler veya kökler üzerine sabitlenen, takılıp çıkarılamayan diş protezleridir. Sabit diş protezinin yapılabilmesi için, sabitleme işleminin yapılacağı diş kökünün sağlam olması ve diş eti hastalıklarının bulunmaması gerekir. Sabit diş protezi yaptırmak isteyen hastanın diş kökünde veya diş etlerinde problem varsa diş hekimi tarafından bu sorunların giderilmesi için ek tedaviler uygulanması gerekir. Sabit diş protezi, hangi dişlerin yerine geçecekse hacmi o kadarla sınırlı kalır. Sabit olduğu için hasta tarafından çabuk benimsenir.
- Hareketli Diş Protezleri :
Sabit diş protezinin yapılması için gerekli ve destekleyici diş kökü bulunmadığında, takılıp çıkarılabilen hareketli diş protezi tercih edilmektedir. Kaybedilen ve kökü kuvvetli olan dişlerin yerine sabit diş protezi yapılırken, kökü zayıf olan dişlerde hareketli diş protezi kullanılabilmektedir. Hareketli diş protezi tüm dişlere uygulanabileceği gibi, kısmi olarak da uygulanabilir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, estetik bir gülüş sağlayan ve çiğneme fonksiyonunu yerine getiren hareketli diş protezleri, yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Hareketli diş protezi takılıp çıkarıldığı için, hasta tarafından benimsenme süresi uzayabilmekte ya da ilk zamanlarda ağız içinde yaralanmalara neden olmaktadır.
Diş protezlerini kimlerin kullanacağı ve hangi çeşidinin yapılması gerektiği, diş hekimlerinin muayeneleri sonucunda tespit edilir. Yaşınızın kaç olduğu değil, dişlerinizin o anki sağlık durumu dikkate alınarak; diş protezi kullanıp kullanamayacağınıza diş hekiminiz karar verir.
Comments are closed.