facebook twitter

Plak Tedavisinde Plak Temizliği Nasıl Olmalıdır?

Şeffaf plakla tedavi, ortodontik tedaviler arasında en gelişmiş tedavi yöntemidir. Geleneksel yöntemlere göre, estetik açıdan daha avantajlıdır. Şeffaf plaklar sayesinde kişilerin ortodontik tedavi gördükleri belli olmaz, yani kişiye estetik yönden kazanç sağlar. Hastanın ağız yapısına uygun ve özel olarak tasarlanmış şeffaf plak sayesinde, dişlerdeki çapraşıklık düzeltilir. Daha kullanışlı ve pratik olan plak, istenildiği zaman çıkartılıp takılabilir. Ellerle ve ağızla temas eden plağın, sık sık ve özenle temizlenmesi gerekir. Günde birkaç dakikanızı alacak plak temizliği, ağız sağlığınızı korumanız açısından önemlidir. İşte şeffaf plak temizliğinin incelikleri…

Plak Temizliği Neden Önemlidir?

Plak, kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. En önemlisi, plak günde en az 20-22 saat takılmalıdır. Bunun yanı sıra şeffaf plak, yemek yerken ve sıcak ya da soğuk içecekler içerken çıkartılmalıdır. Bunun sebebi, plağın yapısının zarar görmesine engel olmak ve plağın şeffaflık özelliğinin korunmak istenmesidir. Bir başka önemli husus ise, şeffaf plakların temizliğidir. Plak, mukus ile direkt temas ettiğinden sık sık temizlenmeli ve hijyenik tutulmalıdır. Aksi halde bakteri birikimi olabilir ve ağız sağlığımızı olumsuz etkileyebilir. Plak temizliğinde çay ve kahve lekelerini temizlemek ve tam bir hijyen sağlamak için 1-2 damla temizleme jeli kullanabilirsiniz.

Plak Ne Zaman Temizlenmeli?

Sadece yemek yerken veya kahve gibi içecekler tüketirken çıkarılması gereken plakların, günde 2 kez dişler fırçalanırken temizliği yapılabilir. Dişler fırçalandıktan sonra takılması gereken plaklar, bu şekilde daha hijyenik tutulabilir. Gece boyu ağızda biriken bakterileri plaktan uzak tutabilmek için, sabah yapılan temizliği atlamamak gerekir. Günün sonunda ise birkaç dakika zaman ayırarak, gün boyu biriken kirler ve bakteriler plaktan uzaklaştırılır.

Plak Nasıl Temizlenmeli?

Ağız sağlığını korurken en önemli kural, günde 2 kez dişleri fırçalamaktır. Plak kullanmaya başlandıysa, ağız sağlığı rutinine plak temizliği de dâhil edilmelidir. Plaklar su içinde bekletilerek, elle ovalanarak veya fırçayla temizlenebilir. Ancak hijyenik bir temizlik için temizleme jeli tercih edilebilir.

Temizleme sırasında, mümkün oldukça plağın yapısına zarar vermekten kaçınmak gerekir. Plaklar kırılgan bir yapıya sahiptir. Plak temizliği sırasında, yumuşak uçlu fırçalar ve özel temizleyiciler kullanılabilir. Diş macunu, gargara gibi ürünleri kullanmak plağın yapısına zarar verebilir ve şeffaflığı bozabilir. Dolayısıyla tercih edilmemelidir. Bunun yerine plaklar için kullanılabilen plak temizleme jelleri tercih edilebilir. Aktident temizleme jeli ortodontik tedavisi sırasında plak temizliğinde kullanıma uygundur.

Plak Nasıl Muhafaza Edilmeli?

Plak temizliğinde dikkat edilmesi gereken bir başka nokta da, plakları saklama koşullarıdır. Dişçiniz, plakla beraber size saklama kutusu da verecektir. Plaklar, bu kutu dışında başka yerlere koyulmamalı ve üstü açık bırakılmamalıdır. Saklama kutusu da, belli aralıklarla temizlenmeli ve hijyenik tutulmalıdır. Saklama kutusu alırken üzerinde havalandırma delikleri bulunan plak kutuları tercih edilmelidir.

Aktident Temizleme Jeli ürününü, hemen sipariş verip, güvenle kullanabilirsiniz.

Comments are closed.

× WhatsApp İletişim Hattı