Blog
Aft Neden Olur? Nasıl Geçer?

Halk arasında ağız yarası olarak bilinen aft, toplumda yaygın olarak görülen sorunlardan biridir. Ağız içerisinde, dilde, diş etinde, yanaklarda ya da damaklarda oluşan küçük lezyonlara verilen isimdir. Meydana geldiği bölgelerden dolayı yemek yemenizi ya da içmenizi zorlaştırabilir. Çeşitli sebeplerden ötürü ortaya çıkan bu yaralar genellikle bağışıklık sisteminin düştüğü zamanlarda görülür.
Aftın Risk Faktörleri Nelerdir?
Aft nedenleri tam olarak bilinmeyen ancak bazı hastalıklar ve çevresel faktörler sonucu oluşabilen bir rahatsızlıktır. Aftı meydana getiren bazı risk faktörleri;
- Vitamin ve mineral eksikliği,
- Yanağı ısırmak,
- Ağza darbe almak,
- Hormonal değişimler,
- Sert ya da sıcak yiyecek-içecek tüketmek,
- Stres,
- Gıda hassasiyeti yaşamak,
- Yanlış beslenme düzeni,
- Diş teli kullanmak,
- Uçuk,
- Kırık diş,
- Romatizmal ve cilt hastalıkları,
- Bazı ilaçlar,
- Sigara içmek,
- Bağışıklık sisteminin zayıf olması.
Aft Oluşumu Nasıl Engellenir?
Ağız yaraları Candida Albicans adlı bir mantar türü nedeniyle oluşur. Kendiliğinizden alabileceğiniz bazı tedbirler mevcuttur. Aft oluşumunu engellemenizi sağlamak için evde alınabilecek bazı önlemler;
- Sert, kabuklu ve çok sıcak yiyecek-içeceklerden uzak durmak,
- Ağız ve diş sağlığınıza önem vermek,
- Düzenli olarak diş doktoruna giderek bakım yaptırmak,
- Dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeni,
- Sigara içmemek,
- Dişleri arayüz fırçası ile temizlemek,
- Ağıza tam oturmayan takma diş kullanmamak,
Aftın Tedavisi Nasıl Olur?
Genellikle 7 ile 10 gün içerisinde iyileşen yaralar, çeşitli yöntemler ile iyileştirilebilir. Aft tedavisinde kullanılacak ürünlerin ağız içerisi ile aynı asidik dereceye sahip olması gerekir. Ağrıyı azaltmak ve iyileşme sürecini hızlandırmak için Aftamed jel kullanabilirsiniz.
Sprey, pratik kullanımı ile her an her yere götürerek kullanılabilir. Özellikle dağınık ülser çeşitlerinde kullanılan Aftamed gargara, koruyucu bir tedavi yöntemi olarak önerilir. Alkol ve şeker içermediği için doz aşımı gibi sorunlar yaratmaz. Aftamed yüksek koruyucu kalkan jel ise, ciddi sağlık sorunları sebebi ile ortaya çıkan yaraların tedavisinde tavsiye edilir. Ağrılı ve geniş yüzeyli yaralar için formüle edildi. Ağız mukozası ile aynı pH değerine sahip olan bu ürün, yutulduğu zaman zarar vermez ya da diğer ilaçlar ile etkileşime girmez. Aftamed ürünlerini, Aktident’den hemen sipariş verip, güvenle kullanabilirsiniz.